Андрей Туполев - руски авиоконструктор

2011-12-23 23:44:00
Андрей Туполев - руски авиоконструктор

Съветският авиоконструктор Андрей Туполев  е пионер в тази област. Той проектира съветските самолети с марки АНТ и ТУ. Най-известните му пътнически самолети са ТУ-104, ТУ-134 и ТУ-154, както и свръхзвуковият ТУ-144.

Туполев създава над 100 типа самолети, 78 от които поставят световни рекорди. В знак на признателност към делото му Британксото кралско въздухоплавателно дружество и Американският институт по аеронавтика и астронавтите го правят свой почетен член.

Туполев е водещ конструктор в Аерохидродинамическия институт  в Москва от 1929 до смъртта си през 1972 година. Там се създават предимно бомбрдировачи и пътнически самолети. Може би най-известният боен самолет на Туполев е ТУ-95.

Туполев е възпитал плеяда видни авиоконструктори и учени.

Туполев е арестуван през 1937 година  заедно с над 20 известни авиоспециалисти по обвинения за създаване на руска фашистка партия. Скоро всички обвиняеми, с изключение на Туполев и конструктора Владимир Петляков. Официално Туполев е осъден през 1940 година  на 15 години затвор. Като награда за успешното завършване на проекта на бомбардировач 103 („СТО три“), по-късно означен ТУ-2, той е освободен през 1944 г.  „за изпълнението на важни отбранителни задачи“, но е лишен от граждански права.

Реабилитиран е чак две години след смъртта на Сталин, през 1955 година, преди началото на изпитанията на ТУ-95.

Съзатворник на Туполев е български лекар, който го лекува. Това прави конструктора радетел за дружба с България.Така Българската гражсанска авиация има възможност да усвои ред конструирани от него самолети и модификациите им преди износа им за други клиенти извън СССР.

Късният Туполев е прочут с политическия си нюх и със съсредоточеността си към добиване на срочни, сносни резултати. Приближените му го помнят като безцеремонен майстор на „мата“ (наситен с грубости „мъжки“ руски език), но и като духовит и щедър началник. Останалите съветски авиоконструктори го помнят като свиреп и непрощаващ конкурент.

Туполев умира на 84 години, на 23 декември 1972 година в Москва.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия