Кой е Амброаз Паре?

2011-12-22 22:52:00
Кой е Амброаз Паре?

Френският хирург Амброаз Паре е бил придворен хирург на френските крале Анри II, Франсоа II, Шарл IX и  Анри III. Той е автор на многобройни научни съчинения. Известен е с това, че въвежда артериалните лигатури.


Амброаз Паре е роден през 1510 година  до град Лавал, Северозападна Франция. Той е ученик на провинциален бръснар. Трудно е да посочим в историята на медицината лекар, който е направил толкова много за бъдещето, за спасението на човечеството от различни заболявания като този несъстоял се фризьор, живял преди векове…

Неслучайно казват, че ако имаш призвание, то все някога ще се прояви. Съдбата на Паре е потвърждение за това. Веднъж младият помощник на бръснаря случайно присъствал на операцията, която правел знаменитият хирург Кало. И вместо да припадне при вида на кръв, младият Паре изведнъж усетил силен интерес към медицината. Той изгубил сън и апетит, престанал да се интересува от роднини и приятели, изоставил работата си в бръснарницата и заминал за Париж, за да постъпи в медицинското училище.

През 1533 година Паре става вътрешен студент по хирургия в болницата „Божи дом“, където учи анатомия чрез дисекции до 1535 година. Успял да влезе в медицинското училище, той  проявява толкова силно старание в учението, че заслужава уважението на педагозите и дори дребна стипендия, което за сина на беден занаятчия било много важно. Паре учи по цели нощи от трудовете на изтъкнати хирурзи. А денем,  след лекциите,  работи в една от най-големите болници на Париж, където се грижи за тежко болни пациенти.

Счупвания на крайници, открити рани, гнойни абсцеси, аномално раждане – всичко било изучено до най-малките подробности, а лечението - описано с прецизността на истински учен. През 1545 година  Паре  публикува първия си труд „Метод за лечение на раните, причинени от аркебузи и други огнестрелни оръжия“, където подчертава, че огнестрелните рани не са отровни сами по себе си, и не се нуждаят от обгаряне при първичната им обработка. Това произведение му донася мигновена популярност..

Амброаз Паре умира на 22 декември 1590 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия