Братя Грим - автори на приказки и поговорки

2011-12-16 22:17:00
Братя Грим - автори на приказки и  поговорки

Якоб и Вилхелм Грим, известни повече като Братя Грим, са немски литератори, автори на приказки и поговорки.  Якоб е роден на 4 януари 1785 г., а Вилхелм  - на 24 февруари 1786 г. в Ханау, Германия. Учат във Фридрихгимназиум в Касел, а по-късно и двамата преподават право в Марбургския университет. През 1808 г. Якоб става библиотекар на новия крал на Вестфалия, Жером Бонапарт. На следващата година е назначен за одитор на неговия Държавен съвет.

Той създава общност от учени, които си поставят за цел да записват из цяла Германия песни, легенди, обичаи, вярвания, изрази.

Двамата братя Грим  се събират като библиотекари в Касел, но го напускат през 1829 г., за да отидат в Гьотинген, където Вилхелм заема поста на библиотекар, а Якоб – на професор. Те се присъединяват към петима от своите колеги-професори в университета в Гьотинген. Групата е известна като „Гьотингенската седморка“. Професорите протестират срещу крал Ернст Аугустус I Хановерски, когото обвиняват в нарушаване на конституцията. Затова кралят ги уволнява.

Двамата братя се връщат в Касел до избирането им за членове на Берлинската академия през 1841 г. Същата година Якоб е удостоен с Ордена на почетния легион. Скоро след това получава и най-високите пруски и шведски отличия. През 1848 г. двамата братя участват в парламента, който подготвя немската Национална асамблея

Вилхелм умира  на 16 декември 1859 година в Берлин,  а по-големият му брат Якоб на 20 септември 1863 година. Погребани са в гробището „Свети Матеус“ в Шьонеберг, квартал на Берлин.

Братя Грим са известни с публикуваните от тях сборници от немски приказки. Преводите на приказките, разпространявани сега, са силно пречистени и сладникави версии за деца, въпреки, че немските народни приказки, събрани от братя Грим, не са смятани за истории, подходящи за деца. Вещици, таласъми, таролове, великани и вълци дебнат в тъмните гори. Съвременните психолози и етхолози намират в приказките доста емоционална тревога, страх от изоставяне и родителско насилие.

Събрните  от всички краища на страната приказки са публикували в сборниците "Детски и семейни приказки" и "Немски предания". Целта на двамата братя била да покажат, че жителите на всички малки държавици в голямата Германия принадлежат към един народ. И наистина героите в тези народни творби са крале и принцове, селяни и занаятчии, рибари и мелничари, животни и растения, които битуват във фолклора на всички области в страната. Приказките на Братя Грим възпитават в трудолюбие, честност, доброта. В тях винаги побеждават доброто и разумът. Надеждата, че бъдещето ще донесе радост и щастие осмисля живота на героите, прави ги устойчиви в борбата със злото, глупостта, мързела и страха.

Братя Грим започват съставянето на най-големия речник на немския език. След смъртта на Вилхелм Грим (когато речникът е до буквата D),  Якоб продължава да  работи върху разширяването му.  Речникът е издаден едва през 1960 г. в пълния си състав от 33 тома.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия