Рафаел Камхи - войводата Скендербег

2011-12-15 21:06:00
Рафаел Камхи - войводата Скендербег

Българският революционер от еврейски произход Рафаел Моше Камхи, е известен като войводата Скендербег.

Камхи е роден  в Битоля на 15 декември 1870 година. Завършва еврейско училище. През 1894 година се запознава с Даме Груев и става член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, а през 1896 година участва на Солунския конгрес на организацията, който се провежда в неговата къща. По-късно е разкрит от османските власти, но с подкупи е освободен и обикаля Битолско, Ресенско, Костурско и други.

През 1901-1902 година войводата Скендербег  участва в отвличането на американската  мисионерка Елън Стоун, след което е интерниран, заедно с брат си Ментеш, в Дебър. Там те взимат участие в Илинденското въстание през 1903 година.

Двамата братя организират кампания за набиране на средства за пострадалите от въстанието сред еврейската общност в Македония. След потушаването на въстанието, Камхи се среща с цар Фердинад I. През 1905 година участва на Рилския конгрес на ВМОРО.  Живее в София, но след Първата световна война се мести в Солун.

През 1943 година Рафаел Камхи е арестуван от германските окупационни част в Солун, като оттам е трябвало да бъде изпратен в концентрационен лагер в централна Европа. Със съдействието на български организации като Македонския научен институт, Илинденската организация и с личното застъпничество на председателя на Съюза на македонските културно-просветни и благотворителни братства, генерал Коста Николов,  както и на българското правителство, в това число и с личното съдействие на Богдан Филов, Камхи е освободен, но брат му, както и близките на двамата, са избити в лагера Треблинка.  

Рафаел Камхи, войводата Скендербег,   живее в София до 1950 година, когато заминава за Израел. Умира през 1970 година в Тел Авив.

Издателства „Шалом“ и „Синева“ публикуват събраните спомени и документи на Рафаел Камхи и ги издават  през 2000 година със заглавие „Аз, войводата Скендер Бей“.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия