Николай Палаузов - възрожденец, общественик и просветен деец

2011-12-12 11:26:00
Николай Палаузов - възрожденец, общественик и просветен деец

Българският възрожденец, общественик и просветен деец, Николай Палаузов, е спомагателен  и почетен член на Българското книжовно дружество.

Николай Палаузов е роден  в Габрово на 9 май 1819 година. Началното си  образование получава в родния си град при килийния учител даскал Калинича.

В началото на 1830 год. Николай Палаузов e бил извикан от своя чичо в Одеса и след предварителна подготовка постъпва в Ришельовския лицей. Завършва Юридическия факултет на Ришельовския лицей в Одеса през 1842 г., а след дипломирането става един от  първите българи, завършили руско висше училище.

На 21 години Палаузов приема руско поданство и е назначен на държавна служба в Одеса. Той става служител и член на Управителния съвет на Одеската митница, губернски секретар, колежки секретар и надзирател на Тирасполската митница.

През 1845 г. Палаузов е изпратен от Васил Априлов  и от чичо си в Габрово, за  да се погрижи за подобряване на работата в училищата (от 1860 г. до края на живота си  той е попечител на габровското училище).

През 1854 г.  Николай Палаузов е аташиран към щаба на руската Южна армия в Букурещ като служител с особено назначение по българските въпроси. Той полага грижи за устройването на българите преселници в Южна Русия. През 1861 г. става цензор на славянските вестници и книги, които пристигат в Русия през Одеса, а през 1883 г. е утвърден за действителен статски съветник.

Николай Палаузов пише статии и доклади, с които запознава руското правителство, политическите и държавни дейци и обществеността с положението на българския народ, като се стреми да привлече вниманието им към делото за освобождението на България.  Той издейства от руското правителство стипендии за българките, които учат в одеските девически гимназии, както и за българи във Фундуклеевата гимназия в Киев, в техническите училища в Петербург и др. Организира събиране, превеждане и отпечатване на книги, които изпраща в България. Сътрудничи на руския периодичен печат. Превежда от руски език ‘Жизнеописанието на Юрия Ивановича Венелина’.  

Палаузопв е основател и дългогодишен председател на Одеското българско настоятелство и почетен член на Одеското славянско общество.

Николай Палаузов умира на 2 март 1899 година в Одеса.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия