Акад. Бирос Стефанов - основател на дендрологията в България

2011-12-12 11:22:00
Акад. Бирос Стефанов - основател на дендрологията в България

Българският академик Борис Стефанов  е един от основоположниците на дисциплината дендрология у нас. В България дендрология /наука за растенията и храстите/ се преподава от 1926 година,  след като през 1925 г. към Агрономическия факултет на Софийския университет е създаден Лесовъден отдел и по този начин е поставено началото на университетското лесотехническо образование у нас. Преди това нашите лесовъди са получавали образованието си в чужбина.

Академик Борис Стефанов е крупна фигура в българската дендрология. Той  е ботаник със световна известност и признание, който е практически първият професор по дендрология у нас и автор на първите български учебници по тази дисциплина.

Борис Стефанов е роден в София на 8 юни 1894 година в семейството на поборник-опълченец.  Майка му умира при раждането му и  той е даден за осиновяване на бездетното семейство на Стефан и Велика Попови.

Борис Стефанов следва естествена история в Софийския университет от 1911 година, но прекъсва за няколко години, тъй като е призован в армията и участва в Първата световна война. Завършва образованието си през 1919 година и от 1920 г. постъпва на работа като „кустос“ (отговорник за хербараийните сбирки) във Физико-математическия факултет на СУ.

От есента на 1921 г. той става асистент по земеделска ботаника в новосъздадения Агрономически факултет,  от 1926 г. е  частен, а от 1928 г.  редовен доцент по дендрология в създадения Лесовъден отдел към Агрономическия факултет. От 1931 г.  Стефанов е  извънреден, а от 1945 година -  редовен професор. От 1948 година той става академик.

Борис Стефанов е ботаник със световна известност и признание. Описал е като нови за науката голям брой растителни видове. Според известния наш ботаник и историограф на ботаниката Стефан Станев,  обемът на написаните трудове по ботаника от всички наши ботаници докъм 1950 г. може да се съпостави с обема на написаното от Борис Стефанов до този момент. Според друг наш изтъкнат ботаник - Стефан Кожухаров  "Б. Стефанов се отличава с мащабност на обобщения и идеи, която не е по възможностите на нито един ботаник от неговите съвременници и от последвалите го до днес изследователи на растителната покривка на България".

Акад. Борис Стефанов продължава да твори до края на живота си. Умира на 12 декември 1979 година в София.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия