Михаил Буботинов - основател на Народната библиотека

2011-12-12 11:17:00
Михаил Буботинов - основател на Народната библиотека

Eдин от основателите на Народната библиотека е учителят Михаил Буботинов.

Михаил Буботинов е роден през 1839 година в София. През 1857 г. посещава училището, открито от Сава Филаретов.  На 6 декември 1861 г. държи пламенна реч срещу Хаджи Мано Стоянов,  застъпник на митрополит Доротей, който се обявява за гръцкото влияние чрез цариградската патриаршия.

През 1863–1865 г. Буботинов  учителства в София, а по-късно   и в Русе. През втората половина на 1866 г. е първи главен учител в класното училище в Кюстендил.  За кратко през 1872 г. е изпратен от Македонската дружина  в Цариград за учител в българското училище в Солун, където според Стоян Заимов действа и  като пратеник на БРЦК.

Михаил Буботинов ръководи девическото училище открито от Сава  Филаретов преди Освобождението.  Той , обаче, е притиснат от възприетата от Мидхат паша нова конституция, която възпрепятства развитието на българското образование и въвежда в българските училища задължителното изучаване на турски език. С това губи доверието на градската общественост.

Заедно с Хаджи Боне Петров, обаче, Михаил Буботинов организира в пълна тайна от османците 800 подписа за декларация-протест срещу наложената конституция от Мидхат паша. Подписите се събират в тайни стаи на църквата, без знанието и подписите на известните българи-шпиони и чорбаджии. Изпращат се копия до френското, английското и руското посолство, както и до Българската екзархия в Цариград. Буботинов носи протеста до френския консул Леге, който живее в еврейска къща срещу Буюкджамия /днешния национален археологически музей/.  Консулът се съгласява да препрати писмата до Цариград.

По време на Руско-турската война 1877–78 г.  Михаил Буботинов е назначен от ген. Гурко за член на първия временен градски съвет на София. След Освобождението  той се занимава с обществено-училищна дейност.

На 10 февруари 1878 г.  Буботинов е назначен от софийския губернатор Пьотр Алабин  за секретар на градския съвет, а на 4 април 1878 г. той  предлага учредяването на Народната библиотека.

Михаил Буботинов умира през 1918 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия