4 съвета за начинаещи кънкьори

Какво трябва да знаем, ако искаме да караме кънки на лед?

2017-02-10 12:00:00
4 съвета за начинаещи кънкьори
Снимка: Istockphoto

Повечето тийнейджъри, като мен, нямат търпение до зимния сезон заради спортове като ски, сноуборд и кънки на лед.

 

Аз броя минутите за сноуборда, но най-вече за кънките на лед. Карам от много време и поради тази причина сега ще ви дам 4 съвета, ако искате започнете и сте начинаещи в този спорт.

 

1. Кънки

 

Хубаво е кънките да се изберат в специализиран магазин, защото в там ви мерят крака на място. Самата процедура става като ви казват да се отпуснете само на един крак и меренето се извършва на босо. Другото е, че при избора на кънки е добре, ако ще се занимавате само любителски, да са за хокей, дори и за момичетачета. Това е така, понеже кънките за фигурно пързаляне имат зъбци отпред, които могат да се забият в леда и да паднете. Нещо, което със сигурност не е много приятно.

 

2. Начин на обуване и стягане

 

Независимо какви кънки имате, добре е да се разхлабят докрай преди обуване. При стягане е най-важно да стегнат много по пръстите и по- малко при глезена.

 

3. Дрехи

 

Хубаво е като карате да не сте по къси панталони и тениски. Шегата настрана - не ви трябват много дебели дрехи, един суитшърт и отдолу тениска. Това е достатъчно за дните, в които не е твърде студено навън. Когато градусите паднат много – облечете се по-добре. Няма значение дали сте с анцунг или с дънки - както на вас ви е удобно.

 

4. Каране

 

Стигаме до най-важната част - карането. Тук нищо кой знае какво мога да кажа освен две важни неща. Първото е бъдете спокойни - ще се научите, нужна е само малко практика. Второто е, че за да се научите е хубаво да сте с някой приятел или приятелка, който може да кара. Ако имате познати хокеисти или фигуристи – още по-добре.

 

Още един съвет за момчетата - като отивате да карате, не ходете с близък приятел хокеист, защото ще ви прецаква постоянно.

 

Това е за вас, начинаещите кънкьори. Надявам се тези съвети да ви свършат работа.

 

Автор на статията: Алекс Златев 

Снимка: Hokey Camel

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия