Съвети как да пребориш зимната депресия

2017-01-11 14:01:00
Съвети как да пребориш зимната депресия
Снимка: iStock

През студените зимни дни е напълно нормално да не ти се иска да излизаш от топлото легло. Също така организмът нарочно пести енергия, за да му е топло и да преживее студа. Ако обаче това еднообразие започва да те тормози и да се чувстваш депресиран, виж какво трябва да направиш:

 

Не излизаш навън, защото ти е студено – през последните няколко дни определено навън е доста студено и затова те разбираме, че не искаш да излизаш. Не може обаче да прекараш цялата зима у дома, нали? Затова носи дрехи на пластове и не забравяй, че краката и ръцете изстиват най-бързо, затова трябва да носиш дебели чорапи и ръкавици. Също така може да сложиш уормъри, които да те топлят в продължение на няколко часа.

 

 

Не излизаш навън, защото нямаш енергия – през зимата сърцето работи на повишени обороти, за да подобри кръвообращението и да регулира температурата на тялото. Съветваме те всеки път, когато ти се доспи, да се раздвижиш. Дори да правиш някакви леки упражнения у дома или да се разходиш за 20-30 минути навън, това ще повиши значително твоята енергия. Ако гледаш телевизия, може всеки път, когато дават реклами, да ставаш и да се раздвижваш у дома. Защо и да не направиш няколко клека, лицеви опори или коремни преси, например? Другото, което трябва да направиш, за да пребориш умората, е да пиеш вода често, за да бъде тялото ти достатъчно хидратирано. Хапвай и плодове, защото те са пълни с витамини, а и ще те освежат.

 

Не излизаш навън, защото си в депресия – някои хора изпадат в депресивни състояния, ако няколко дни подред не виждат слънце навън. Ако ти си един от тях, съветът ни отново ще е да правиш упражнения. Хубаво е да не ги правиш сам у дома, а да ходиш с приятели на фитнес или на групови тренировки. Така хем ще се поизпотиш, хем ще си повишиш настроението, хем ще общуваш с хора, а няма да си седиш изолиран вкъщи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия