Master and More – Намери магистратурата на мечтите си!

2016-11-18 13:43:00
Master and More – Намери магистратурата на мечтите си!

На 22-ри ноември в 10 часа Joy Station ще отвори врати към едно от най-полезните събития за студенти тази година. Международното образователно изложение MasterandMore ще се случи за пръв път в България. Какво да очакваме от него и как да се подготвим – отговаря Артур Фирлик, маркетинг мениджър.


 

Здравейте, г-н Артур Фирлик! Образователното изложение MASTERandMORE ще бъде за пръв път у нас. Какво да очакват младите хора по време на събитието?

 

А: Събитието ще се проведе за пръв път в България, но има многогодишна история в Германия, където е добре познато сред студентите-бакалаври. Тази година MasterandMore изложенията се провеждат в 13 града в Германия, а допълнително – във Виена, Амстердам, Варшава, Прага и София.

По време на събитието в София, студентите, които приключват или вече са завършили бакалавърската си степен, имат възможност да се срещнат с представители на университети от цял свят – Австрия, Дания, Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Великобритания и други и да намерят мечтаната магистърска програма.

В рамките на изложението е предвиден експертен панел от презентации. Експерти от света на образованието и кариерното развитие ще засегнат теми, свързани с най-важните и най-често задавани въпроси на студентите. Сред тях са –„Как да избера и финансирам магистратурата си?“; „Kакво представляват програмите за студентска мобилност и как да се възползвам от тях?“; „Как да стана ИТ специалист в България и по света?“; „Какво е да учиш в Дания, Испания, Холандия...?“ Всички тези теми водят към нашата основна цел - да помогнем на младите хора да си тръгнат по-информирани и да намерят точно тази магистърска програма, която ще им пасне най-добре.

 

Какви въпроси най-често ви задават кандидат-студентите?

 

Сред най-честите въпроси са тези за финансирането на образованието, възможностите за стипендии, заеми, безплатно образование. Студентите се вълнуват от условията за работа по време на следването, но също и за стажовете, които се изискват от конкретните учебни програми.

 

Кои са нещата, които не са напълно ясни на младите хора, но са важни при кандидатстването в университет?

 

Често младите хора чакат до последния момент, а за кандидатстването често е необходима дълга подготовка. В много случаи се налага изкарването на езиков или друг вид сертификат за практика или написването на мотивационно писмо. Важно е предварително да са наясно кои са важните дати и важните документи, а също и да следят за възможни промени в условията.

 

Образователното изложение MASTERandMORE е добре познато от години в Германия, с какво българските кандидат-студенти се различават от немските?

 

Като цяло българските студенти се интересуват повече от магистратури в чужбина от германските си връстници. Много от българските студенти са с добри познания по чужди езици и с добри умения, но не са добре запознати с възможностите, които стоят пред тях. Немските студенти са по-информирани за различните образователни алтернативи, но затова и провеждаме изложение в България. Целим да помогнем на младите хора тук, да разберат повече за различните програми за обучение по цял свят.

 

Възможно ли е един млад човек да получи престижно образование, когато няма солидни финансови средства?

 

Разбира се, че е възможно. Много организации дават стипендии за отлични постижения и насърчават по всякакъв начин младите хора да се развиват. Самите университети имат интерес към това да поощряват можещите млади хора и да им помогнат, дори когато финансите им са ограничени. В добавка, редица престижни университети предлагат безплатно образование, или редуцирани студентски такси за студенти с финансови затруднения, а също и предоставят възможността за работа по време на следването.

 

Едно от нещата, които може да им помогне поне в известна степен, е да спечелят нашата MastersAward (или Награда за Магистри). Двама от предварително регистрираните посетители на изложението в София ще получат награда в размер на 500 евро, за да финансират бъдещата си магистратура. Всички условия за наградата може да намерите на сайта ни http://www.master-and-more.eu/en/masters-award-sofia/.

 

Благодаря ви, г-н Артур Фирлик, какво ще пожелаете на потребителите на TeenProblem?

Пожелавам им да не се страхуват да следват мечтите си. Не се страхувайте да учите в чужбина и да опитвате нови неща. Мнозина вече са минали по този път и са успели. Не позволявайте на страховете да ви попречат да станете най-добрата версия на себе си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия