Офис навиците, които са вредни за теб

2016-09-16 16:16:00
Офис навиците, които са вредни за теб
Снимка: iStock

Ходенето на работа може да ти създаде както полезни, така и вредни навици. Виж кои са най-често срещаните грешки, които несъзнателно допускаш, докато работиш и правиш всичко възможно да се справиш с крайните срокове:

 

Не пиеш достатъчно вода – за да се справиш с този проблем, просто дръж шише с вода на бюрото си. Като ти е пред очите, ще се сещаш по-често да пиеш. Водата е изключително важна за функцията на мозъка, справя се успешно с главоболието и повишава енергията.

 

Не ходиш често до WC – колко пъти си си казвал, че ще отидеш до тоалетна, след като си допишеш mail-а, след като мине срещата, след като си довършиш проекта и т.н.? И колко пъти си забравял да го направиш след това? Стискането обаче е вредно за теб, разтяга пикочния ти мехур и съдейства за натрупването на бактерии, а това води до добре познатия и адски досаден цистит. Затова пишкай всеки път, когато ти се прииска.

 

Работиш по време на обедната почивка – храненето пред компютъра не е препоръчително поради няколко причина. Първо, 70% от офисните бюра имат повече бактерии, отколкото тоалетните чинии и втора разходката извън офиса има много ползи върху здравето. По време на разходката ще покачиш нивата на кислород в организма, ще подобриш функцията на храносмилателната и сърдечно-съдовата система и ще помогнеш на мозъка си да си почине.

 

Оставаш след работно време – вариантите да се справиш с този проблем са два – или организирай времето си по нов начин, за да ти стига или помоли шефа си да ти дава по-малко задачи. Хората, които стоят до късно в офиса всъщност вършат по-малко работа от тези, които се придържат към стандартното работно време. Причината е, че те не си губят времето във Facebook и разговори с колегите, защото знаят, че до 18 часа трябва да са приключили със задачите си.

 

Бюрото ти е разхвърляно – препоръчително е всяка седмица да почистваш своето бюро, както и да сложиш върху него няколко дребни, но красиви нещица, които да ти действат ободряващо и стимулиращо. Това може да са картички от колегите за празници, растения или снимки на любимите ти хора.

 

Прегърбваш се на стола си – лошата стойка се отразява зле на енергията ти, намалява самочувствието и кара околните да не те взимат насериозно. Затова изправи гърба и раменете си и стегни коремните мускули. Така ще изглеждаш по-достолепно в очите на хората около теб и ще се чувстваш по-добре физически.

 

Прекаляваш с кафето – чаша кафе ще те разсъни и ще изостри ума ти, но прекомерния прием на горещата напитка има доста негативни ефекти като топли вълнение, главоболие и притеснение. Препоръчителната дневна доза кафе е 400 милиграма кофеин, което е около 4 малки чаши кафе.

 

Не умееш да казваш „не” – поемането на прекалено много задачи в работата има сериозни странични ефекти като недоспиване, стрес, притеснение, по-ниско качество на работа. Затова се научи да отказваш. Следващият път, когато шефът иска от теб да свършиш допълнителни задачи, просто му кажи: „Няма проблем, ако това е приоритет, но кои от сегашните ми задачи да оставя за по-нататък?”.

 

Клюкариш с колегите – хубаво е да знаеш за нещата, които стават в офиса, но продължителните оплаквания и мрънкане не водят до нищо добро. Дори те ще те направят по-податлив на бъдещи дразнения и по-стресиран на работното място.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия