Можеш ли да разчиташ на приятелите си или трябва да ги изтриеш от живота си?

2016-09-14 14:09:00
Можеш ли да разчиташ на приятелите си или трябва да ги изтриеш от живота си?
Снимка: iStock

В днешно време да откриеш истински приятели не е лесно, така че ако имаш такива, направи всичко възможно да бъдат част от живота ти. Има и обаче такива, от които трябва да се отървеш възможно най-скоро. Как да разбереш кои са истинските ти приятели и кои не са?

 

Търси те само когато има нужда от теб – приятелите са за това, за да си помагат, но не е ОК, когато това е едностранно. Ако всеки път, когато звъннеш на твоя приятел и той е зает, но всеки път те търси, когато има нужда от теб, то ясно си личи, че не ти е истински приятел, а само те използва.

 

Постоянно ти се присмива – да се закачате и шегувате един с друг е нещо напълно нормално, но грубите подигравки са недопустими в едно истинско приятелство. Кажи на твоя приятел как се чувстваш заради неговите шегички и ако не ти обърне внимание и продължи, просто спри да се виждаш с него. Той не заслужава твоето приятелство.

 

 

Не иска да прекарвате свободното си време заедно – истинските приятели правят всичко възможно да бъдат заедно. Ако всеки път, когато каниш твоя приятел да се видите и да правите нещо заедно, той ти отказва, то явно той не цени твоята компания толкова, колкото ти неговата. Няма смисъл да се натрапваш на хора, които не желаят да те виждат често.

 

Приятелят ти не умее да пази тайните ти – човешко е понякога да се изпусне и да каже нещо, което не бива, но не е нормално непрекъснато да споделя тайните ти с други хора. Без значение дали приятелят ти си пада клюкар или просто не му пука за теб, ако искаш хората да не знаят тайните ти, преустанови взаимоотношенията си с него.

 

Никога не се радва за теб – истинските ти приятели трябва да се радват искрено за теб, когато ти се случва нещо хубаво. Ако обаче приятелят ти никога не изказва искрената си радост или дори ти се присмива, то явно той не ти е приятел, а враг.

 

Често те критикува – градивната критика е нещо хубаво, но не е яко, ако най-близкият ти приятел постоянно те осъжда. Ако вече те е страх да споделяш каквото и да е било на приятеля си, то явно не го чувстваш вече наистина като такъв.

 

Виждате се само когато на него му е удобно – има хора, които нямат нищо против да участват в общи мероприятия, стига обаче това да се случва когато и където те поискат. Другият вариант е приятелят ти да те кани, когато има нужда от компания и никой друг не иска. Ако разбереш,че това се случва, започни да отказваш поканите му, защото той явно не те цени като приятел, а само те използва.

 

Не ти споделя – ако ти му споделяш всичко, което те вълнува и тайните, които имаш, а той не го прави, то вашето приятелство не е никак здравословно. Явно той не те смята за толкова близък, колкото ти него. Има хора, които по-трудно споделят своите емоции, но все пак не е нормално ти да си отворена книга за него, а ти да не знаеш нищо за живота му.

 

Срамува се от теб – ако твоят приятел не може да те приеме с всичките ти малки и не толкова малки странности, то той не заслужава да ти бъде близък. Истинските ти приятели ще те обичат такава, каквато си и няма да се опитват или да се надяват да се промениш.

 

Мисли основно за себе си – всеки път, когато излезете навън, ти слушаш неговите проблеми и му даваш съвети и нямаш никаква възможност да споделиш нещо, което теб те вълнува. Явно приятелят ти е страшен егоист и иска просто да има на кого да споделиш, а не те цени като приятел. По-добре прекрати взаимоотношенията си с него.

 

Често те унижава пред хората – доста често се случва приятелят ти да те обижда пред общите ви приятели, да се държи грубо и изобщо да не се съобразява с чувствата ти. Няма нужда да търпиш такъв човек в живота си. Истинските приятели ще те накарат да се чувстваш щастлив и хубав, а няма да те мачкат и то пред хората.

 

Говори лоши неща за теб пред други хора – обича да говори верни и неверни лоши неща за теб, когато имаш възможност. По-добре изтрий този човек от живота си, ако не искаш да продължава да петни името ти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия