10 идеи, с които всеки тийнейджър може да спестява пари

2016-08-31 12:15:00
10 идеи, с които всеки тийнейджър може да спестява пари
Снимка: iStock

Голяма част от младежите, които сами управляват парите си, често ги свършват много преди края на месеца. Или както се казва „има повече месец до края на парите“. Познато ти е, нали?

 

Колко често ти се случва да си платиш всичките сметки (освен, ако мама и тати не ти ги плащат все още), да ти останат малко пари и изведнъж да ти изникне непредвиден разход, за който дадеш почти всичките си финансови средства. И така да не успееш за пореден път да си отделиш малко пари настрани.

 

Такива моменти определено са адски демотивиращи и си мислиш колко по-добре щеше да ти бъде, ако имаше повече приходи или поне беше успял да заделиш пари предните няколко месеца, за да си помогнеш сега.

 

Добрата новина е, че има начин да спестяваш пари дори когато приходите ти са малки. Става въпрос за успешни тактики, които се отразяват добре на малкия бюджет. Кои са те?

 

1. Ходи повече пеша


 

По този начин хем ще пестиш пари от градския транспорт/гориво за автомобила, хем ще водиш по-здравословен начин на живот. Тези от вас, които не живеят далеч от училище/работа могат спокойно да ходят пеша до там. Останалите може да се разхождат при всяка удобна възможност.

 

2. Продай нещо в eBay или друг подобен сайт. Със сигурност у дома имаш много стари неща, които не са ти нужни, но биха зарадвали някой друг. Направи основно почистване на стаята/апартамента и се опитай да продадеш всичко излишно.

 

3. Прави си списък, когато отиваш на пазар


 

По този начин ще купиш само нещата, които наистина са ти необходими и ще избегнеш ненужните импулсивни покупки, които всеки път правиш, когато си в супермаркета.

 

4. Шофирай с умерена скорост. По този начин хем ще караш по-безопасно, хем ще е и по-икономично.

 

5. Обнови плана си за разговори на мобилния телефон. Повечето потребители не знаят, че плащат за услуги, които не използват. Затова прегледай старателно твоя план и го смени с някой по-подходящ и евтин.

 

6. Купувай неща в промоция. Големите супермаркети и магазини често правят промоции, така че ако нещо не ти е спешно, изчакай, докато бъде намалено.

 

7. Откажи се от каналите, които плащаш допълнително, а не гледаш


 

Ако нещо толкова искаш да гледаш, винаги може да го направиш онлайн през лаптопа ти. Така ще имаш възможност да гледаш любимите си предавания (което ти се случва рядко!) безплатно.

 

8. Купувай си храни с различни приложения. Глупаво е да си купуваш нещо, което ще използваш веднъж и което после ще седи месеци наред, прибрано някъде, докато не му изтече срокът на годност и не го изхвърлиш.

 

9. Хапвай по-често у дома


 

Знаеш ли колко много пари харчиш, ядейки навън? За да спестиш пари може да хапваш само у дома или да си носиш храна от вкъщи, когато си на училище или на работа. По този начин ще спестиш пари и ще се храниш здравословно и по твой вкус.

 

10. Използвай тока пресметливо. Когато не си в някоя стая, изключвай лампата, телевизора и другите излишни електрически устройства.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия