Как да си търсиш работа?

2016-08-19 12:52:00
Как да си търсиш работа?
Снимка: Pixabay

Работа е нещо, което всеки трябва да си намери. Финансовата независимост носи голяма власт, когато опре до личните ти излизания и до себеусещането ти. За да имаш това, първо трябва да си намериш такава.

 

Подготви се за дълъг ден. Търсенето на работа отнема много време. Не искаш просто да си намериш някаква работа, искаш нещо, което ще ти харесва поне малко. Зареди се с течности и храна и си включвай компютъра. Започни търсенето си.

 

Подбирай внимателно. В желанието си да намериш работа има шанс да си пуснеш документите на много и най-различни места. Включително и на такива, за които нямаш особено желание, но за всеки случай пращаш, ако не се получи другаде. Неправилно. Защото когато ти се обадят от това място, където ама хич не искаш да работиш, но просто си го избрал ей така, вече и ти не знаеш защо, ще ти бъде много тъпо. Особено ако отидеш на интервю и започнеш обучение.

 

Не бързай. Разгледай внимателно апликациите за работа, виж какви са изискванията, дали ги имаш, дали можеш да ги изпълниш. Виж какво ти предлагат, дали те устройва, дали е нещо, което попада в нещата, които приемаш. Не казвам да бъдеш супер претенциозен, защото все пак, да бъдем честни, нямаш безумно много квалификации, но все пак не е окей да се съзтезаваш за някаква работа, която не отговаря на твоите изисквания. Важно е да запомниш, че работодателите имат толкова нужда от теб, колкото ти от тях. Те имат точки, които трябва да изпълниш, за да те наемат, но и ти имаш точки, по които да си търсиш.

 

 

Не пускай документи на прекалено много места. Младия и активен човек е много надъхан и по тази причина много нетърпелив. Истината е, че много неща може да са ти интересни, но би ли ги работил действително? Хората казват да не съчетаваш хобито с работата. За някой действа брилянтно, но други намразват интересите си именно заради естеството на работа, която извършват. Пускаш на много места с идеята да има. После наистина ще се объркаш. Ще ти звъннат от всичките или от по-голямата част. Ще се чудиш кои бяха тези и ще трябва да си поглеждаш историята на кандидатстване, за да си сигурен за името. Отхапваш повече, отколкото можеш да сдъвчеш. Това често изиграва лоша шега.

 

Направи си снимка. Професионална. Това да накараш мама или добър приятел да те снима, докато си застанал пред бледата стена в хола, като първо си поместил цветята и картините, за да може да изглежда като да не си се снимал у дома е очарователно. Забавно е, докато го правиш, но честно, няма да ти свърши много работа. Светлината няма да е на ниво, фонът също, и ще загубиш толкова много време в това да се кикотиш, докато се опитваш да стоиш сериозен, че накрая ще излезеш с лека усмивчица и малко разрошена коса. Не че няма да те наемат, но може би за теб ще е по-добре да е малко по направена от човек, който знае как се държи апарат.

Автор: Моника Цветкова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
RedRanger
преди 7 години

баси простите статии, да взема и аз да напиша някоя


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия