Да поговорим за доведените бащи

2016-08-13 16:16:00
Да поговорим за доведените бащи
Снимка: Pixabay

За никой млад, буен тийнейджър с разведени родители не е тайна, че когато мама си намери нов приятел го мразим от дъното на душата си. Това е неканения гост, натрапника, онзи, който не е тати и поради тази причина се държим отвратително с него. Зависи на каква възраст си, малък или голям има голяма вероятност да се сблъскаш със следните неща.

 

Сериозни скандали. Особено в началото на пребиваването на този нов индивид, когото ти мразиш по дефолт ще има сериозни скандали. За всякакви неща. Къде си оставяш нещата, къде той си оставя нещата, как ти говори или как му говориш ти на него. Това ще бъде почти неизбежно. Ще идват от най –малките неща и дори и да можеш да ги избегнеш най-вероятно няма да искаш да го направиш. Едновременно разбираемо и упорито. Помисли да си струва да напрягаш цялата къща, защото смяташ, че отбранителната ти реакция е логична и се очаква.

 

Промени в традициите на семейството. Нов „татко“ означава нов формат. На прекарване на празниците, на семейните почивки, на яденето вечер. Това не е непременно лошо. Ако си дадеш шанс и дадеш шанс на новия човек можеш да останеш изненадан. Нещата не са толкова лоши, както си ги мислиш.

 

Нови хора. Ако доведения ти баща си има предишен брак има голям шанс да има и деца. Неизбежно ще се запознаеш с тях в един или друг момент. Това също не трябва да те изпълва с гнева, с който несъмнено те изпълва. Може да са големи нещастници, но може и да бъдат  много готини хора. Ти не знаеш това. Освен това е много възможно те да виждат нещата по същия начин, по който и ти. Определено ще имате за какво да си говорите. Не е чак такава рядкост тези като теб да се погаждат с тези като тях.  

 


 

Все пак ще имаш наистина ужасни моменти. Те няма да идват само от теб и твоя буен, непокорен дух. Но ще ги има и за не малка част ще си виновен самия ти. Във всякакъв тип взаимоотношения компромисът и изслушването играят ключова роля. Проблемът е, че това са все неща, които ти няма да искаш да правиш. Твое право е. Но тогава не можеш да се надяваш нещата да се подобрят. Всеки трябва да изиграе важна роля, за да може нещата да са стабилизирани.

 

Ще се чувстваш ужасно. Човекът може да е най-готиния, добър и як мъж, но ти ще се чувстваш зле въпреки всичко това. Защото е нов, защото не го познаваш и му нямаш доверие. Защото няма да го харесаш веднага – почти сигурно – независимо от позитивните му качества. Главата ти ще бъде изпълнена с лоши мисли, ще ти става гадно, докато заспиваш и често няма да искаш да се прибираш. Но цялото това ще премине рано или късно.

 

И понякога ще има и много прекрасни мигове. Не се заблуждавай, че лошото в живота ти е започнало и това е началото на дълги страдания и омерзение. Не е. Сложно е да приемеш новия човек и да свикнеш с него, но всъщност се свиква. А той също много ще се постарае, за да те спечели. Ако пет пари не дава за теб тогава го мрази, колкото душата ти желае. Но ако се опитва не хвърляй целия му труд напразно, защото… и ти даже не си сигурен защо. Дай шанс на ситуацията. Доведения ти баща може да ти покажеш страхотни неща и времето, прекарано с него може да е много по-ценно от това, което ще или си прекарвал с истинския си баща.

Автор: Моника Цветкова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия