Не се сърди на обидчивите хора

2016-07-27 16:02:00
Не се сърди на обидчивите хора
Снимка: Pixabay

Обидчивите хора са кофти хора. Дали заради комплекси, или нещо друго, което не мога да назова, тези хора ужасно лесно се обиждат от всичко. Проблемът е, че комуникацията с такива хора е страшно сложна.

 

Непрекъснато трябва да внимаваш какво говориш. Особено ако сте си близки трябва много внимателно да подбираш думите си и много стриктно да следиш какво го обижда, за да не го повтаряш. Никога. Адски е досадно и си е като работа на пълен работен ден. Изисква концентрация, енергия и време, също така съобразителност и търпение. Успех.

 

Засягайки го, после трябва да се извиниш. Ако самият ти си човек, който не обича извиненията, просто защото му става неловко, когато някой тръгне да съжалява за тъпотията, която е направил, това да се извиняваш на други хора също няма да ти достави удоволствие. Първо, че някои хора много обичат да слушат извиненията – които в по-голямата си част звучат просто като оправдания – главно, за да могат да извлекат нещо от това, че сега си склонен да го ощастливиш. Това са хора мъчители, които само чакат да видят, че съжаляваш, за да изстискат всяко извинение, което имаш в системата си. Второ, други хора – подобно на теб – много мразят извинения. По тази причина веднъж щом си ги обидил това е. Не можеш да се извиниш, защото или няма да бъдеш изслушан, или извиненията ти няма да бъдат приети. При тези обстоятелства трябва да се стараеш двойно повече.

 

 

Трябва много да внимаваш какво другите хора говорят около обидчивия човек. Решаваме, че ти се перфектен и нямаш проблеми с обидчивия си приятел, защото вече си се научил добре. Но това не важи и за останалите хора около вас. Изтръпваш всеки път, когато някой започне да прави или да говори нещо на обидчивия ти приятел, което – шокиращо – ще го засегне. Защото после пак ще падне на твой гръб.

 

Трябва да си непрекъснато нащрек. Внимание – това не е преувеличаване. Дори и в най-невинния разговор, в който ти си мислиш, че всичко е наред, твоят обидчив приятел или приятелка, може да намери хиляди начини да се засегне. Говорим за напълно безобидни разговори като например филмът, който гледахте или книгата, която е издадена преди седмица. Трябва наистина мнооооого да внимаваш.

 

Но има причина зад тяхното поведение. По една или друга причина, заради едно или второ нещо твоя приятел е такъв. Лесно е да го осъдим и нека си кажем често – правим го редовно. Дразниш му се – което е напълно нормално – и се оплакваш от него така, както той се оплаква от всичко. Но зад поведението му има солидна причина, за която ти може и да не знаеш. Не че знанието по някакъв начин ще те направи по-малко одосаден от това непрекъснато да пърхаш около човекът нервно, но може да снеме малко от презрението ти на моменти. Хората добиват друго виждане, когато знаят истината. Ако не те е страх – попитай откъде идва цялото държание. Може и да ти каже. А може и да се засегне зловещо и да не ти говори няколко дена. Но тогава поне ще можеш да си починеш малко. 

Автор: Моника Цветкова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия