Нещата, които само интровертите биха могли да припознаят у себе си (част втора)

2016-08-07 11:39:00
Нещата, които само интровертите биха могли да припознаят у себе си (част втора)
Снимка: Pixabay

В първата част на тази статия се запозна с някои от нещата, които те правят интроверт и научи разликата между видовете темперамент.

 

Сега, на твоето внимание, ето още няколко неща, с които се отличава интровертът:

 

 

• Интровертът не е социален, нито активен, нито експресивен. Той харесва да бъде незабележим в тълпата, да се слее с нея и да остане необезпокоен. Най-често той слага слушалките и околният на него свят спира да съществува.

 

• Рядко има нещо, което може да извади интроверта от неговия личен свят. Може би единствените успешни случаи са, когато изкушението по същност е част, не по-малка от другите, от света на интроверта. Например той не би излязал от стаята си за нищо на света, ако в съседната стая съквартирантът прави купон.

 

• Помниш ли онези твои съученици, които излизат рано сутрин или късно вечер, когато сте на екскурзия с класа? Часове наред ги няма, защото разглеждат града и околностите. Е, това се интровертите.

 

• Интровертите харесват тишината и личното пространство – за тях няма нищо по-интимно от това просто да си мълчат в прегръдките на любимия. Или пък да четат заедно. Или просто да си лежат на тревата сред природата.

 

• Ако се случи така, че интровертът да си намери другар интроверт, те и двамата се разбират чудесно. Не обичат да излизат и не излизат, не се сърдят за това, че не им се излиза.

 

• Интровертите не обичат градския транспорт – не обичат да се блъскат между хората, нито да се докосват до произволните хора, нито да бъдат докосвани от такива. Предпочитат да вървят пеша с километри, без някой да ги безпокои.

 

• Най-любимото им нещо е просто да се приберат у дома и да се преоблекат – за тях това е истинската свобода – да свалят градските дрехи, за да могат да облекат домашните си широки, свободни, стари дрехи, които са им няколко номера по-големи, но просто в тях се чувстват добре.

 

• Те за нищо на света не биха прекъснали учителя си по време на урок. Няма значение дали не разбират, колко не разбират и дали изобщо разбират нещо – просто изпитват твърде голямо неудобство от това да го прекъснат. Другият персонален ад на интроверта настъпва, когато се наложи да излезе пред целия клас, за да рецитира стихотворение наизуст.

 

• Ако му стане лошо, той никога не би поискал помощ. Това изисква да потърси контакта на друг човек, а това е ужасяващо. Особено ако става дума за непознат.

 

• Онова, което може да отблъсне интроверта, е ограничението. Ако някой навлиза в личното му пространство, ако го притеснява или ограничава, интровертът определено няма да търпи много дълго това.

 

 

Ако ти си интроверт – помни, че там навън има и други като теб и не си единствен.

 

Ако имаш приятел интроверт – помни, че никога не бива да го задушаваш, защото е въпрос на кратко време да го изгубиш.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия