Да учиш. Усърдно и съвестно, да изкарваш добри оценки, за да може да влезеш в още по-добро учебно заведение.

 

Да съумяваш да разбираш кога е уместно да излизаш с приятелите си и кога да учиш. Като тук отговорът е ясен – предимно трябва да учиш.

 

Ако ще си намираш гадже, да е представително. Никой родител няма да си признае, че очаква детето му да доведе някой, който да изглежда на ниво. Какво точно означава „ниво“ не е ясно, но ти трябва да знаеш, за да можеш да представиш новото си гадже.

 

Да не пушиш. Може да си отраснал в среда, в която застоелия цигарен дим е повече от свежия въздух, но те са ти родители и може да го правят. Ако видят теб с цигара обаче те чака зверски скандал. Разбира се, че когато си още тийнейджър не е полезно да пушиш. Също така всеки нормален човек изпитва желание да избие фаса на тийн идиота, който пуши само за да се прави на важен или за да се вписва в средата. Но когато родителите ти се карат за това, те искрено не разбират от къде ти е дошло да пушиш. Този въпрос се задава, докато самите те палят петата цигара от втората кутия за деня.

 

Да не пиеш. Знаят, че като ходиш на купони се нафиркваш до несвяст, но едно е да го знаят, друго е да го видят. Като се прибираш от тежка пиянска вечер, гледай да си в кондиция, защото иначе те чакат въпроси, лекции и наказание. Един месец без да излизаш, може би?

 

Да не правиш каквито и да е неща, които застрашават живота ти. Като например да отидеш на концерт на любимата ти рок група. Естествено, че рокерите и феновете на този тип музика са някакви престъпници с бради, около които не е никак препоръчително да стоиш. Също така в никакъв случай не е добре да пътуваш сам. Света е пълен с изроди и не е добре за теб да откриваш нови неща и да срещаш различни хора, защото кой знае какви психари могат да се окажат. По-добре да си стоиш у дома, на сигурно.

 

 

Да си намериш работа, за да си отдъхнат от теб финансово. Не винаги ще ти го кажат в прав текст, но е препоръчително, когато навършиш 18 – ако не и по-рано – да си намериш някаква почасова работа. Хубаво е малко да слезеш от гърбът им и тук няма сарказъм. Добре е изкарваш собствен доход, самият ти ще се чувстваш по-комфортно.

 

Да започнеш да влизаш в живота не когато станеш на 35. Хем е по-добре да си в безопасност, хем когато вече официално не си техен проблем е добре да започнеш да разбираш концепцията на самостоятелното живеене. А именно, мама и тати не винаги ще са там и трябва да започнеш да живееш сам, да си изкарваш парите сам и въобще да правиш някакви неща, които ще са само за твоя сметка, включително и сметките за тока в новия ти апартамент под наем.

 

Да се изнесеш също не когато станеш на 35. Големия кошмар на родителите идва тогава, когато цял живот са висяли над главата ти и не са могли да си представят деня, в който ти вече ще си самостоятелен гражданин на света. Когато обаче очевидно вече в обществото си такъв, а ти продължаваш да живееш в семейната къща, хората – и родителите  - започват да се шашкат и да се притесняват за теб.

 

Да оправдаеш очакванията им. Ти може да искаш да ставаш рок звезда, но ако баща ти е лекар, то в семейството всички очакват да видят новото поколение доктори. Препоръчвам тук да ги разочароваш и да следваш мечтите си. Освен ако тяхната мечта не е и твоя мечта. Тогава сядай над учениците.

 

Автор: Моника Цветкова