Правилата на етикета [част втора]

2016-08-06 10:37:00
Правилата на етикета [част втора]
Снимка: Pixabay

В първа част научи кои са онези малки хитринки, които говорят за възпитание и култура.

 

Сега ти представям останалите, които са неотменна част на етикета и задължително трябва да знаеш:

 

 

9. Никога не отивай на гости, без да си предупредил или попитал предварително. На теб няма да ти бъде приятно, ако някой ден у вас се изсипе една група хора, които просто ей така идват. Няма да ти бъде удобно да седят у вас на празна маса, нали? Няма да има къде да ги пканиш, защото не си си оправил стаята.. Затова недей да правиш същото. Не е възпитано.

 

10. Когато си на гости или на работа, не оставяй чадъра си да се суши разтворен, както правиш у вас. Обикновено има обособени места за това – някаква държачки за чадър например. В противен случай, мокрият чадър ще направи всичко във вода и ще се наложи да чистиш. За лошото впечатление, което ще оставиш, няма да говорим..

 

11. Найлонови и хартиени торбички, както и пликове, можеш да използваш само до магазина и обратно. По принцип, за всеки друг вид разходка има чанти. Много грозна гледка е да ходиш на работа с найлонова торба. Що за лош избор? Не допускай това.

 

12. Мъжко и достойно е един джентълмен да ти вземе палтото, но никога – чантата. Една дама винаги трябва сама да разполага както с портмонето си, така и с ръчната си чантичка, колкото и да е тежка. Ако ти тежи – следващият път не я пълни толкова.

 

13. Проявявай елементарно възпитание, когато поканиш някого на обяд. Ако използваш думите „Каня те“ или „Каня Ви“, това означава, че цялата инициатива е твоя и ти трябва да се погрижиш за уюта на госта си и да платиш сметката. Ако искаш неофициално да поканиш някого, просто да хапнете, тогава кажи „Нека да отидем“ или „Искаш ли да идем“, „Какво бихте казали, ако отидем...“, както и „Би ли Ви се харесало да идем на обяд?“ – в този случай всеки плаща своята част от сметката, а ако мъжът все пак прояви желание, той може да плати цялата сума.

 

14. Ако си в асансьор, мъжът винаги трябва да влезе първи. Когато излизате обаче, първи излиза онзи, който е най-близо до вратата, било то мъж или жена.

 

15. Ако си на диета, бъди дискретен. Не е прилично да оповестяваш това на масата, пред всички. Нито пък да отказваш храна на някого, който те е почерпил. Ако толкова държиш на диетата си, бъди по-тактичен и дикретен – може предварително да споделиш на приятеля си, ако ще ходите на обяд.. Или пък, ако знаеш, че някой има рожден ден, приеми бонбона, с който те черпят – просто го завии в салфетка и почерпи приятел след това. Не забравяй, ако си на гости или на ресторант, и случайно има нещо, което не ядеш, това не бива да ти спести комплиментите за домакина – жена или мъж.. Винаги бъди възпитан, дори и да не си хапнал нищо, поздрави готвача.

 

16. Учтивата „Вие“ форма не е отживелица. Към всеки, който е навършил 12 години е редно да се обръщаш уважително. Приема се, че за ненавършилите 12 години е нужна лична форма „Ти“, а над тях – уважителната форма. Ако все пак искаш да разчупиш обстановката и разговора, загатни леко, че може да се обръщат към теб на „ти“. Ако човекът отсреща не е твърде консервативен, той ще откликне на жеста ти.

 

17. Когато отидеш на кино или на театър и местата на теб и приятеля ти са по средата на реда, ти трябва да минеш през хората, които вече седят на мястата си. Учтиво е, след като ще се наложи да ги вдигнеш от местата им, за да минеш, поне да не им обръщаш гръб – винаги върви с лице към седящите. Това е елементарна проява на уважение.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия