Правилата на етикета [част първа]

2016-08-04 18:30:00
Правилата на етикета [част първа]
Снимка: Pixabay

Сигурно думата „етикет“ ти звучи или като бележка върху дреха, или като някакво много остаряло понятие, което не разбираш, но и не ти се струва нужно.

 

Всъщност етикетът е нещо доста по-различно. Това означава, че има някакъв световнопризнат стандарт за култура и възпитание, който големите личности спазват. Не само те обаче. Ако искаш да си възпитан, да си културен, да си успял в живота, ти със сигурност трябва да знаеш какво е етикет и да го спазваш. Става дума за малките неща от всекидневието, които може да не изискват кой знае колко усилия, но със сигурност правят изключително добро впечатление.

 

 

Ето и някои от тях:

 

1. Ако ще влизаш в колата на гаджето си, първо седни, а после прибери краката си вътре. Доста по-красиво, много по-женствено и определено показва класа.

 

2. Когато влизаш някъде, където има въртяща се врата (сещаш се, като онези в моловете), първо влез ти, а нека след теб влезе човекът, който е с теб – това е малък жест, който показва уважение (така ти предпазваш приятеля си от това да се блъсне във вратата).

 

3. Ако си на среща в заведение или ресторант, недей да слагаш чантата си на отделен стол, нито пък я закачвай да виси на облегалката на стола ти, напротив – остави я или на определената за това закачалка, или на земята до теб, отдясно (ако е тип куфарче).

 

4. Ако си в ресторант и ще се храниш с компания, или пък с човека, който те е поканил на среща, не забравяй, че когато употребиш оливерника със солта и пипера, ти трябва да ги поставиш или близо до приятеля ти, или ако сте компания, остави ги вдясно на теб – за да може да се завъртят около всеки на масата. Не ги разделяй – по отделно солта и пипера или олиото и оцета, борави с целия оливерник – така ако човекът до теб поиска нещо, което ти не си ползвал, той лесно може да си го вземе.

 

5. Може да ти прозвучи странно, но когато сядаш и ставаш от масата, ами, има определени правила за това: винаги сядай от ляво на стола, а винаги ставай от дясно, за да не се сблъскаш с някой, който също е решил да сяда или да става, когато и ти.

 

6. А знаеш ли, че има определен етикет за ръкопляскане? Най-красиво и възпитано е да ръкопляскаш, изнасяйки ръцете си леко вляво от теб и държейки ги на нивото на гърдите си. Опитай!

 

7. Забелязал ли си, че когато кихаш и кашляш, ти винаги ползваш дясната си ръка, някак по навик, защото това е активната ти ръка, онази, с която правиш повечето неща? Точно поради тази причина е прието, че дясната ти ръка е „социалната“ ти ръка, онази, с която се здрависваш например.. Затова никога не слагай дясната си ръка пред устните, когато кихаш и кашляш, това е ръката, с която поздравяваш и ръкостискаш. Не бива да допускаш да стане някакъв гаф, защото си забравил да ползваш лявата си ръка при кихане например.

 

8. Макар и остаряло, не забравяй, че не е възпитано да сочиш с пръст хората. Можеш да посочиш нещо – някой предмет, сграда, кола с пръст, но никога не сочи човек с пръст, това говори за изключително ниска култура и липса на елементарно възпитание.

 

Втора част очаквай скоро тук.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия