Откажи се от тези навици, ако искаш успех в личен план (част втора)

2016-07-22 13:30:00
Откажи се от тези навици, ако искаш успех в личен план (част втора)
Снимка: Pixabay

В първа част на тази статия, ти разбра кои са някои от лошите навици, които те карат да проявяваш слабост и които те бавят по пътя на себеизграждането ти. Това обаче далеч не беше всичко, затова ето останалите:

 

 

11. Не бягай от промяната. – знам, че е трудно, наистина е. Само че ако ти отделяш цялото си внимание върху това да бягаш от промяната, значи ти бягаш от себе си. Не си създаден да си статично същество, да циклиш на едно и също място. Създаден си, за да се променяш – това е най-истинската природа на човека. Затова разтвори съзнанието си за движението, за прогреса и го прегърни. Лицето, в което ти се явява той, е промяната.

 

12. Не се опитвай да не правиш грешки. – безсмислено е, равностойно е на това да вярваш, че си перфектен. И двамата изяснихме, че не си и че никой не е. Грешките са мостът, по който вървиш към завършения си образ на успял човек. Как мислиш да стигнеш там, ако не правиш грешки? Кое ще те научи? Как ще си вземеш поука? Това да гледаш другите и да разсъждаваш въз основа на техния опит, ами, няма да ти помогне, защото няма да усетиш нещата, няма да минат през теб самия. Затова радвай се, когато допускаш грешка – животът ти подарява възможност да научиш нещо ново, да си по-мъдър от вчера.

 

13. Не се оплаквай. – каква цел има това? Хорското съжаление ли търсиш? За какво ще ти послужи? Вместо това, ти можеш да помислиш как да направиш живота си по-добър, по-приятен. Ако постоянно се самосъжаляваш и си повтаряш колко е зле всичко, ти никога няма да промениш нищо към по-добро. Ти не искаш това, а точно обратното. Значи по-добре е да мислиш как да стане по-хубаво, отколкото колко точно е лошо и как няма друг вариант.

 

14. Не бъди слуга на всички. – хубаво е от време на време, когато е нужно, да помогнеш на приятел или на непознат. Но ако всекидневно губиш собственото си време само в това да се раздаваш за и на другите, какво ти остава? Никой няма да направи това за теб, защо жертваш себе си? Пази златната среда в отношенията си с хората – помогни с каквото можеш на този, който си залужава и на този, който ще оцени жеста. Така другият път, когато ти имаш нужда, този човек вероятно ще се обърне към теб, за да ти удари едно рамо. Ето затова е много важно да преценяваш добре хората.

 

15. Не казвай, че не можеш. – това автоматично те връща на старта, ако не и зад него. Твоята основна мисъл трябва да бъде „Аз мога и аз ще“, а не „Нищо не мога, никога няма да успея.“ – това те подтиква да опитваш. Затова не си повтаряй, че няма да можеш – ако го правиш, наистина няма да можеш. Не е глупост думата, че съзнанието и тялото ни са в неотменна връзка – ако съзнателно си убеден, че не можеш, тялото ти ще се е съобрази с твоето решение. Важи и обратното – повярвай, че можеш, за да успееш наистина.

 

16. Не се подценявай. – в комбинация с горните няколко реда, това би трябвало да успее да изгради твоята ценностна система, както и твоето себеуважение. Образно, ако ти вярваш, че нямаш възможност да бъдеш или да направиш, сякаш сам поставяш стъклен похлупак върху себе си. Това по никакъв начин не ти помага, а само ти вреди.

 

17. Не се оставяй на отчаянието да те обгърне. – то е лош враг, не си струва вниманието. Отчаянието е само грешна перспектива на реалността. Не се вглеждай в нея, тя те тегли назад. Вгледай се във възможностите си – те са истини, те са действителни, ако ти искаш да ги превърнеш в реалност.

 

18. Не се самосъжалявай. – замисли се само колко много време и енергия губиш. Представи си го така: ти си огън, и ако са самосъжаляваш, сякаш сам гасиш себе си, вместо да подклаждаш огъня с най-качественото гориво – вярата в себе си. Нали първоначалната ти цел е да се развиваш и да се самоиграждаш все по-добре, защо ти е да се самоубиваш духовно? Не го прави.

 

19. Не се сравнявай с другите. – другите са човеци, не по-малко и не повече от теб. Те имат право на глас, както и ти. Имат мнение, равносилно на твоето. Имат собствен избор и собствена отговорност, точно както имаш и ти. Затова остави другите просто да бъдат каквито са и да вземат собствените си решения, да носят собствената си отговорност. Ако те бъркат, нека бъркат. Не жертвай себе си, заради другите. Не гради себе си като сравнение с тях. Гради себе си, заради себе си. Другите са там просто за фон, за да знаеш че не си сам и че всичко се случва както на теб, така и на другите хора.

 

20. Не си прекарвай времето с неподходящите хора и занимания. – това е най-ценното, което имаш. Всъщност, извън материалните придобивки, ти имаш точно две неща: себе си и времето си. Ако не са ти потребни, добре, бъди безотговорен и зарежи всичко. Но ако все пак наистина искаш да бъдеш някой, с голямата главна буква Н, тогава ти си длъжен на себе си да се бориш за себе си и да успееш да съградиш себе си. Използвай времето си по предназначение, точно за това.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия