По време на сесия

2016-08-01 19:25:00
По време на сесия
Снимка: Pixabay

Сесията е отвратителен период, в който си затрупан с ненаучен материал, недописани лекции и малко време, защото оставяш всичко за последния момент. Всичко става бързо, не си взимаш много сън и през голяма част от време вместо да учиш се самосъжаляваш.

 

Първо спри да се самосъжаляваш. Да, определено е трябвало да присъстваш на повече лекции и определено щеше да по-добре да си беше записвал, вместо да висиш във фейсбук. Но щетата вече е сторена, а крайния резултат още предстои. Така че отваряй учебниците и наваксай максимално. После, ако не минеш, можеш да се отдадеш на тежките си, мрачни мисли за провала, който смяташ, че представляваш. (но това не те прави провал, така че не се отдавай на тези мисли прекалено дълго.)

 

Или научи всички теми, или само половината. Но в никакъв случай недей да учиш всички, без две. По закона на Мърфи ако научиш всички теми с изключение на една-две, то обезателно ще ти се паднат тази една-две. Ако така и така ще го оставяш на шанса, нека е петдесет на петдесет. Така поне няма да умреш от яд ако ти се падне тема, която не знаеш.

 

Дишай. По време на паника много хора забравят да дишат. Поемай дълбоки глътки и издишвай бавно. Нека сърцето ти спре да бие като пърхането на крилата на пеперуда, ще вземе нещо да ти стане. Това е само изпит. Не е края на света, по –хубавото е, че не е края на живота ти.

 

Помни, че винаги има поправителна сесия. Не е супер приятно да имаш изпити, които да ти висят цяло лято, но в крайна сметка като не ти се получи от първия ще трябва да го оставиш за втория опит. Плюсът на това е, че знаеш, че надеждата още не е мъртва. Знаеш, че има шанс да не се справиш, но знаеш, че имаш още един шанс да се справиш. Има нещо успокоително в това.

 

Извади си яркия маркер.  Очевидно е, че като не си учил цял семестър сега ще положиш всичките си усилия и ще посветиш цялото си време на това наваксаш изпуснатия материал. Подчертавай важните неща с гадно ярък маркер, който ще привлича вниманието ти. Така, когато се връщаш да преговаряш уж вече наученото – ако имаш време да преговориш – ще се ориентираш лесно. А и се учи много по-бързо и ефикасно, когато извадиш важните неща.

 

 

Няма да е приятно и със сигурност не е много здравословно, но пий много кафе. Покрихме вече, че си назад с материала и имаш бая покриваш. При такива ситуации за жалост не ти се очертава много сън. Нощите, в които ще будуваш до зори няма да са една-две, така че приготви кафеварката и най-силното кафе, което имаш и се залавяй да пиеш. Нощите ще ти трябват, точно колкото и дните, защото иначе физически няма да ти стигне времето. Което ще направи усилията ти малко напразни.

 

Редуцирай социалните си ангажименти. Знаеш, че имаш да учиш, но също така някой от компанията има рожден ден и ти много, много искаш да отидеш. Тук слагаме и научаваме думата „приоритет“. Приоритет значи, че нещо е с предимство; нещо е важно и трябва да се погрижим първо за него; нещо трябва да е преимущество пред останалите неща. Ако си склонен да провалиш цял един изпит заради едно няколко часово излизане, тогава хвърляй яркия маркер и обличай купонджийските си дрехи. Ако все пак не ти се виси цяло лято пред учебниците, за сметка на което определено ще изпуснеш още няколко рождени дни, препоръчвам да си останеш да задните части и да приключиш темите си.

Автор: Моника Цветкова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия