Как да разбереш дали имаш ниско или високо самочувствие?

2016-04-04 14:06:00
Как да разбереш дали имаш ниско или високо самочувствие?
Снимка: iStock

Има хора, които имат високо самочувствие, както и такива, които страдат от ниско. Защо се получава така? Знаеш ли, че често онова, което мислиш за себе си, не е вярно? Например, ти си мислиш, че имаш самочувствие и то с покритие, а в същото време правиш неща, които показват обратното.

 

Виж кои са нещата, която ясно показват, че нямаш високо самочувствие за себе си, въпреки че си мислиш, че имаш:

 

Не приемаш критика – има хора, които не обичат да се шегуват с тях и колкото и да е забавна шегата, ако тя е отправена към тях, не им е никак смешно. Причината за това не е липса на чувство за хумор, а липса на достатъчно самочувствие. Тези хора не приемат подобни шеги, защото се засягат от тях. А от какво се засягат хората? От истината. Но няма човек, който да има само положителни качества. Затова е най-добре да си наясно както със своите плюсове, така и със своите минуси. Ако не се научиш да приемаш градивната критика на хората, то няма да можеш да се развиваш и усъвършенстваш.

 

 

Сравняваш се с другите – случва ли ти се често да се сравняваш с останалите и да оценяваш своите постижения, като гледаш какво са постигнали хората около теб? Ако ти се случва често, то със сигурност нямаш никакво спокойствие и не живееш в хармония със себе си. Не е никак лесно непрекъснато да следиш хората около себе си докъде са стигнали и какво са постигали и дали ти си по-добре от тях или не. Научи се да гледаш трезво на нещата – всички сме различни и постигаме различни неща в живота по различно време и начини. Така че престани да се сравняваш с приятелите си и се развивай така, както намериш за най-добре.

 

Трудно ти е да казваш „не“ - хората, които нямат самочувствие, винаги се съгласяват с околните и никога не им отказват. Самоуверените мъже и жени зачитат чуждото мнение, но в същото време отстояват и своето. Случвало ли ти се е твой приятел да ти иска услуга и ти да не можеш да му откажеш, въпреки че не ти се прави това, защото ти е близък и не ти е удобно? Спокойно, много хора постъпват като теб – съгласяват се да направят нещо, защото не се чувстват комфортно да откажат. Самоуверените хора обаче знаят как да подредят своите приоритети и да отказват, без да изглеждат арогантни и невъзпитани.

 

Не си признаваш, когато си сгрешил – хората са казали, че е „човешко да се греши, а божествено да се прощава“. Безгрешни хора няма, така че колкото и да не ти се иска, трябва от време на време да признаваш грешките си. Има хора, които винаги отричат, че са сгрешили, дори когато виждат, че това е така. Те искат да докажат на себе си и на околните, че са съвършени, но за добро или за лошо такива хора просто не съществуват. Всички грешим, но само хората със самочувствие са готови да си признаят грешките.

 

Имаш нужда от чуждото одобрение – най-лесно може да разбереш дали един човек има достатъчно самочувствие е като наблюдаваш поведението му. Хората, които не вярват достатъчно в себе си, често разпитват останалите какво е тяхното мнение, дали харесват работата им, нещата, с които се занимават и т.н. Нуждата от подобна признателност ясно показва, че не правиш това, което искаш, а това, което смяташ, че хората ще харесат. Научи се да се оценяваш сам, за да може и другите да те ценят.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия