Защо се проваляш на интервю за работа

2016-02-26 16:35:00
Защо се проваляш на интервю за работа
Снимка: freedigitalphotos.net

За жалост някои млади хора от доста ранна възраст започват да работят – едва станали студенти. Причините, поради които някой могат да се провалят на интервю за работа са много, но една от най-големите при тези хора е неопитността им. Ето как още можеш да се провалиш.

 

Прекалено си самонадеяна. Увереността да влезеш спокойна и сигурна в себе си вместо трепереща със сигурност е положителен знак. Арогантността обаче кара близо половината от работодателите да искат да изгонят кандидата още по-средата на интервюто. Без значение дали в училище си имала статут на суперзвезда, недей да представяш нещата така, сякаш сама си постигнала всеки голям успех, за който си написала в автобиографията си. Работодателите търсят служители, които могат да работят в екип, а арогантното ти държание само им показва че не можеш. Не си носи кафе, не разбутвай нещата от бюрото на интервюиращия, за да си разгърнеш портфолиото и не гледай тайничко часовника.

 

 

Отговаряш със заучени фрази. Най-вероятно някой те е посъветвал винаги да говориш неща, които отговарят на това колко отдадена ще бъдеш на работата и как няма да правиш нищо друго освен да мислиш за нея. А най-лошото е да те подучват да правиш комплименти и да отговаряш с фрази, известни на всички ни. Близо 40% от интервюиращите заявяват, че улавят изтърканите клишета безпогрешно. Това може да ти изиграе лош номер, защото те веднага започват да си мислят, че ти или криеш нещо, или нямаш добри комуникативни способности. Освен това избягвай да казваш, че винаги си мечтала точно за тази работа, когато те попитат защо смяташ, че си подходяща за позицията. Със сигурност ще прозвучи доста фалшиво.

 

Пропускаш финалния тест. Остават няколко минути до края на интервюто и идва ред на привидно формалното питане дали имаш някакви въпроси. Ако отговориш с не, има голяма вероятност хубавото впечатление, което си направила до момента, внезапно да се изпари. Оказва се че много от шефовете се разочароват, ако кандидатите за работа не задават смислени въпроси по простата причина, че ако го направиш, потвърждаваш, че си внимавала през цялото време и показваш, че и ти също преценяваш интервюиращите, а целта ти не е просто да заемеш първата възможна свободна позиция.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия