"ЗА" или "ПРОТИВ" училищната униформа?

2016-02-03 14:01:00
Снимка: iStock

От няколко години се коментира темата за униформите в училище и има два лагера – за и против.

 

Тези, които са „ЗА“ училищните униформи, смятат, че това е добра идея, защото по този начин всички ученици са равни и няма да изпъкват тези, които имат повече пари. Така на първо място ще бъдат знанията на учениците, а след това финансовите възможности на техните семейства.

 

Децата, които не носят маркови и скъпи дрехи, няма да се притесняват и комплексират от съучениците си, и по този начин няма да има аутсайдери във всеки един клас. Така, когато едно дете излиза на дъската, другите няма да гледат дрехите му, а знанията, които има.

 

 

Освен този довод, подкрепящите униформите, смятат, че благодарение на тях ще се справят с проблема при по-големите ученички, които обичат да се обличат провокативно.

 

Има хора, които гледат на униформите като на възпитателен метод, който има за цел да дисциплинира подрастващите, да ги научи да спазват строго опрeделени правила и да ги подготви за бъдещето им развитие. В повечето големи компании има специален дрескод, който трябва да се спазва от всички служители.

 

Също така на училищната униформа може да се гледа като на проява на уважение към самата образователна институция, защото се приема за емблема на дадено училище.

 

Тези, които са „ПРОТИВ“ въвеждането на училищни униформи смятат, че уеднаквяването на децата пречи на формирането на техния индивидуален стил и характер.

 

Материята, кройката и моделът на униформата също са проблем. Някои от по-големите деца се притесняват, защото смятат, че изглеждат нелепо в подобно облекло, което води до проблеми, свързани със самочувствието. При по-големите момичета може да се появят комплекси, защото униформата не е подходяща за всеки тип фигура. По-малките ученици пък се чувстват неудобно да играят в междучасието, облечени в риза и панталон. Също така доста от материите не са най-подходящия избор за сезона.

 

Другият проблем е, че в България купуването на униформа е едно доста скъпо удоволствие за разлика от повечето страни. Дори ученикът да има само една зимна и една лятна униформа, то родителите трябва да дадат близо 200 лв. А да се дадат толкова пари за облекло, което не се харесва на детето, не е добра идея.

 

Има училища у нас, които са въвели за постоянно училищната униформа. Други искат учениците да я носят само за по-големи празници. Трети пък са на мнение, че е достатъчно да се носят само отделни елементи от униформата – вратовръзка, риза, сако.

 

Може би, липсата на единодушие между отделните училища, създава трудности при взимането на крайното решение по въпроса с училищните униформи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия