Как да избегнеш стреса по празниците [част втора]

2015-12-18 23:43:00
Как да избегнеш стреса по празниците [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяка година покрай празниците се получава голяма истерия и се създава стрес, тъй като все някой нещо е забравил да свърши и го прави в последния момент. Ето няколко съвета как да избегнеш този стрес.

 

Направи нещо добро. Хубаво е как всички се суетят около трапезата и външния си вид, а помисли ли, че има хора, които не могат да си позволят това суетене? Можеш да помогнеш на някой в нужда и да зарадваш дете в неравностойно положение. Когато видиш усмивката и благодарността на тези хора, не само ще се освободиш от стреса, ами ще осъзнаеш колко ненужен е той и кои неща в живота всъщност имат значение. Казват, че когато помагаш на някой, всъщност храниш душата си. Но тези добри дела не трябва да се правят само по празници, трябва да се сещаме за тези хора постоянно.

 

 

Ставай 15 минути по-рано. Дори само четвърт час повече ще облекчи претоварения ти график. Училище/университет/работа, дом, семейство, приятели - всички очакват по нещо за теб. Осигури си 15 минути спокойствие сутрин. През това време закусвай (седнали на масата, не на крак) и премисли плана си за деня. Това, че имаш ясен план за деня още от сутринта, ще те спаси от пренапрежението.

 

Разпредели задълженията си на малки части. Малко по малко, ще свършиш по-неусетно купищата предпразнични и празнични задачи. Състави си основен списък, после подробен - например включи подаръците в общия, а в допълнителния уточни точните за хората, на които искаш да подариш. Отбелязвай всяка изпълнена задача – това също носи увереност и спокойствие, че напредваш успешно.

 

Създай си рутина. Колкото по-автоматично става изпълнението на една обичайна задача, толкова по-малко време и енергия се губят, твърдят специалистите. Вземи за пример елхата – купувай  всяка година по една нова коледна играчка, така няма да се чудиш има ли нужда от подновяване на украсата, а и ще бъде по-вълнуващо да има по нещо ново на елхата. Също така ако нямаш идея какво да купиш на някой за празника, попитай го какво иска и нека той сам си хареса подаръка. Така ще бъде по-лесно хем за теб, хем за човека, който ще си сигурен/а, че ще си хареса подаръка.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия