10% от всички завършващи средно образование искат да емигрират веднага

2015-09-15 14:49:00
10% от всички завършващи средно образование искат да емигрират веднага
Снимка: iStock

Липсата на работа, на добри доходи и подходящо образование мотивират завършващите средно образование да сменят мястото си на живеене.

 

Две трети от завършилите през 2015 г. дванадесетокласници искат да напуснат населеното място, в което живеят, посочи председателят на ИСС проф. д-р Лалко Дулевски. Той отбеляза, че са силно застъпени и двете направления - и вътрешната за страната и външната миграция. Най-силно желанието да се преместят е сред завършващите, които живеят в малки населени места, посочи Дулевски.

 

 

От всички анкетирани около 18-19 процента имат нагласи да заминат в чужбина до две - три години, посочи още Дулевски и добави, че 10 процента от всички ученици са заявили намерение да направят това още същата година.

 

Според него проблем е, че около 70 процента от децата, които имат намерение да заминат в чужбина, имат близки, при които могат да отседнат, а това създава предпоставки за нова вълна на емиграция.

 

Проучването сочи три основни причини за миграция, обяви Пламен Димитров. Това са търсене на по-висок доход и стандарт на живот; намиране изобщо на работа; търсене на по-добро образование. Две трети от завършващите са посочили, че по-добре платена работа би ги задържала в България. В същото време намирането на работа е основната мотивация на две трети от младите хора да мигрират, независимо дали в страната или в чужбина. Най-силна е тази тенденция в малките населени места, каза Димитров.

 

Липсата на възможности за добро образование са мотивирали близо една четвърт от анкетираните да потърсят някаква форма на миграция, поясни синдикалистът.

 

Дулевски коментира, че вътрешната миграция може да окаже силно негативно влияние предимно в по-малките населени места. Той допълни, че колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразеното желание за заминаване в чужбина.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия