Как да си направиш семейно родословно дърво?

2015-06-22 16:16:00
Как да си направиш семейно родословно дърво?
Снимка: iStock

Когато навън времето е лошо и/или не ти се излиза с приятели, може да правиш най-различни интересни неща у дома. Едно от тях е направата на семейно родословно дърво. Така хем няма да скучаеш, когато навън вали или е студено, хем ще се запознаеш с историята на рода ти. Семейното дърво може да бъде по-просто или с много разклонения, като това зависи само от теб и от времето, което ще отделиш за неговата изработка. Колкото по-задълбочено търсене направиш, толкова повече разклонения ще има семейното родословно дърво.

 

В интернет има различни инструменти, които ще ти помогнат да направиш родословно дърво, но ние ти препоръчваме да го направиш на ръка, защото е хем по-забавно, хем по-автентично.

 

 

Вземи голям лист хартия или кадастрон и начертай линия като ствол на дърво и напиши името си. Това е мястото, откъдето ще започнеш.

 

След това начертай две успоредни линии, които се разклоняват от твоята. На тях напиши имената на твоите родители и името/имената на твоя/твоите брат/сестра. Продължи да чертаеш линии, като добавяш имената на твоите баба, дядо, прабаба, прадядо и на всички роднини, които познаваш.

 

Хубаво е до имената на всеки човек да пише датата на раждане и на смърт. По този начин сам ще усетиш колко назад във времето си успял да се върнеш.

 

Със сигурност ще се появят места, които няма да успееш да попълниш, защото нямаш информация за тях. Добре е да попиташ и да научиш повече за роднините, които не познаваш, от своите баби, дядовци и други членове на семейство. Ще е добре, ако успееш да запишеш техните фамилни имена и местата, където са живеели.

 

Опитай се чрез рождената дата да намериш информация за твоите предци в библиотеките, местните вестници или други документи, които се съхраняват в общините на населените места.

 

След като завършиш семейното родословно дърво, може да го сложиш в рамка и да го закачиш на видно място у дома, за да си напомняш често за твоята семейна история и да благодариш на тези хора за това, че те има.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия