Професионалният път пред един IT специалист – стъпка по стъпка

2015-03-10 10:47:00
Професионалният път пред един IT специалист –   стъпка по стъпка
Снимка: thinkstockphotos.com

Работата ви зарежда с енергия, обичате задълженията си, наслаждавате се на всяка частица от писането на код, на компонентни тестове. Разработването на софтуер е именно това, което бихте се радвали да вършите през целия си професионален път. Но замисляли ли сте се някога конкретно с какво ще се занимавате през следващите 5, 10 или 15 години? Ако не сте го обмисляли, следващите редове ще ви помогнат да разберете какъв е най-вероятният път, през който би минала кариерата ви, ще научите кои са възможните позиции, до които бихте могли да достигнете.

 

1. Младши софтуерен разработчик (Junior Software Developer) 

 

- 0-3 години опит;

 

- Базисни познания относно цикъла на приложенията (application lifecycle);

 

- Базисни умения за писане на код/ скриптове;

 

-  Работа под контрола на по-опитни специалисти;

 

-  Не е необходима компетентност относно сложни приложения.

 

Младите и ентусиазирани джуниъри често се стремят към пълното съвършенство. Искат да се докажат, мечтаят да се развиват. Любопитството им не познава граници, знанията им относно методи, парадигми, програмни езици и технологии се обогатяват със светкавична скорост. Но въпреки цялата теория, запечатана в съзнанията им, практиката в повечето случаи е твърде оскъдна. За щастие, все повече учебни заведения и фирми разработват програми за развитие на практическите умения на младите IT специалисти.

 

2. Старши софтуерен разработчик (Senior Software Developer)

 

- 4-10 години опит;

 

- Способност за писане на сложен код и на цели приложения;

 

- Дълбоки познания и разбиране на цялостния цикъл на приложенията (application lifecycle);  

 

- Способност за справяне с повечето от задачите единствено със собствените си умения и помощта на Google.

 

След стотици редове код, хиляди грешки и безброй чаши кафе и енергийни напитки програмистите успяват да придобият необходимите им познания, за да се справят сами с всеки софтуерен проблем. Нуждата от ръководител изчезва. Старшите разработчици вече не мислят единствено за правилното функциониране на изписания код, но и за качествените му характеристики.

 

3. Разработчик архитект/ тиймлидер/ ръководител (Architect / Team Lead / Leader Developer)

 

- 7-10+ години опит;

 

- Същите технически умения като на старши разработчика;

 

- Архитект: широки познания относно различни технологии, не е специализиран в конкретна и единствена област;

 

- Ръководител: освен дълбоки софтуерни познания, притежава мениджърски и бизнес умения.

 

След шестата година на професионално програмиране пътят на IT специалиста се разклонява. По-разпространеният избор са тиймлидерството, мениджмънта. В този случай софтуерният разработчик трябва да развие перфектни комуникативни умения, да прекарва голяма част от времето си на срещи и в разработване на стратегии за усъвършенстване на работния процес. Но ако тази опция по никакъв начин не отговаря на характера и желанията ви, софтуерната архитектура е правилният избор за вас. В този случай ще трябва да се фокусирате главно върху визуализацията на нещата, а за техническите детайли ще продължат да се грижат старшите разработчици. Ще се очаква да сте способни да скалирате и да изградите дизайна навсеки вид приложения.

 

4. Мениджър (Mid-level Manager)

 

- Разпространените професионални титли в случая са директор/ продуктов мениджър/ ръководител „проекти“ и др.;

 

- Наема и уволнява хора;

 

- Докладва на старши ръководителя.

 

Ако обичате да контролирате всеки детайл от проекта, ръководител „проекти“ е точната длъжност за вас. Ако предпочитате да разработвате визии за нови характеристики, с които да подобрявате познатите приложения, ви очаква блестящо бъдеще в продуктовия мениджмънт. Бихте могли да се превърнете и в разработчик ръководител, който отговаря за цялостната дейност на екипа.

 

5. Старши ръководител (Senior Leader)

 

- Вицепрезидент, главен технологичен или изпълнителен директор;

 

- Наема и уволнява хора (включително и мениджъри);

 

- Докладва на борда.

 

Шефът, естествено, е един, но начинът за избирането му може да бъде различен. В някои компании е предимство да сте натрупали десетки години стаж зад гърба си на даденото място, за да се издигнете до позицията на старши ръководител. Но са много и фирмите, в които предпочитат специалисти, работили за различни компании, усвоили разностранни умения, с които да допринесат за успешното развитие на новопридобитото си работно място.

 

А както споделят колегите от ITflow.Biz, средната годишна заплата на един софтуерен разработчик в САЩ или в Европа би могла да достигне до невероятните 100 000 долара. Така че успех и във вашето кариерно развитие на IT специалисти!

 

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен Университет

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия