Всеки човек иска да има приятели, на които може да разчита и много да обича. Проблемът е, че много тийнейджъри признават, че са самотни и нямат истински приятели. Други твърдят, че изобщо не съществуват истински приятели, а всички хора са предатели. Истината е, че можеш да имаш приятели, но вероятно трябва да промениш някои неща в себе си. Защо нямаш приятели?

 

Егоист си. В приятелството няма място за егоизъм. Ако на първо място слагаш винаги себе си, не очаквай различно отношение от другите към теб. Опитай се да помагаш на хората около теб и да си по-себеотрицателен. Няма смисъл да се щадиш прекалено, дай всичко от себе си, за да помогнеш на човек в нужда. Опитай да тушираш егоизма и обкръжението ти определено ще забележи това.

 

 

Лъжеш. Не очаквай, че ще впечатлиш някого, ако лъжеш често. Има хора, които смятат, че не са достатъчно добри и преувеличават с куп неща. Проблемът е, че това много си личи отстрани и действа отблъскващо. Няма как да очакваш истинско приятелство, ако лъжеш хората около себе си. Бъди по-искрен и опитай да покажеш истинската си същност.

 

Имаш неподходящо обкръжение. Има вероятност проблемът да не е в теб. С какви хора общуваш? Ако те самите са лицемерни, използвачи или егоисти, няма как да си намериш истински приятели сред тях. Пробвай да смениш цялостно обкръжението си и да се запознаеш с нови хора. Опитай се да премахнеш предразсъдъците си и да опознаваш хората преди да ги съдиш. Така много по-лесно ще намериш истински приятели.

 

Говориш зад гърба на другите. Всеки е свикнал малко или много да коментира и да дава оценка на околните. До една степен това е неизбежно, но не бива да бъдеш лицемерен с приятелите си. Ако някой е направил нещо, което не ти харесва, бъди искрен и му го кажи в очите. Клюкарстването и обсъждането с останалите от компанията, те прави двуличен и неискрен.

 

Не си добър слушател. Някои хора не умеят да изслушват проблемите на приятелите си. Понякога човек има нужда просто да разкаже, за да му олекне и по-лесно да се справи с проблема си. Ако не умееш да слушаш, опитай се да се промениш. Приятелите ти имат нужда от подкрепа, а споделянето е именно това.

Автор: Nadejda Atanasova