„А сега накъде?“ – запитал се младият IT специалист

2015-02-24 22:06:00
„А сега накъде?“ – запитал се младият IT специалист
Снимка: thinkstockphotos.com

Вие сте млад програмист, тепърва търсещ поле за изява в сферата на информационните технологии? Разглеждате обяви, проучвате компании, разпращате портфолиа и автобиографии? Напълно нормално е да се чувствате като насред океан, като изгубени в джунгла. Не знаете накъде да поемете, кое ще бъде правилното място за вас. Къде ли ще оценят уменията ви, къде ще получите възможност за удовлетворяващо развитие? Вероятно се притеснявате и дали ще ви дадат достатъчно насоки и наставления, дали ще ви окажат необходимата помощ, докато се ориентирате в обстановката. Съвет N1: кандидатствайте навсякъде и едва когато преминете през няколко успешни интервюта, решете кое е правилното място за вас.

 

Няма значение дали ще започнете в новосъздадена стартъп компания, или в голяма просперираща фирма. Човешкият фактор е от основно значение за вашите комфорт и развитие. Съвет N2: впечатлете колегите и работодателите си! Покажете, че сте амбициозни и целенасочени, демонстрирайте смайващи знания и умения (качествената ви ITподготовка е изключително важна). Бъдете добронамерени и приятелски настроени към екипа си. Добрите колегиални отношения на работното място ще ви донесат подкрепа в трудните ситуации, ще направят делничните ви дни много по-забавни или поне по-поносими.

 

Когато сте неопитни, все още усвояващи тънкостите на занаята, е нормално и заплащането ви да не е сред най-високите в бранша. В началото на трудовия ви път от първостепенно значение е придобиването на практически умения, на достатъчно опит. Съвет N3: когато си търсите работа, не се фокусирайте единствено и само върху заплащането; помислете кое е мястото, на което ще имате шанс за най-качествено и пълноценно самоусъвършенстване.

 

След като вече имате какво да впишете в CV-то си, е време да решите дали да останете на настоящата си позиция, или да се насочите към някое ново предизвикателство. Според проучване на Robert Half Technology, проведено върху извадка, възлизаща на повече от 2300 американски IT специалисти, програмистите обикновено предпочитат стабилните и утвърдени на пазара компании (24% от запитаните) пред интригуващата, но несигурна работа в начинаещ стартъп (16% от запитаните). Но все пак биха избрали средна по размер фирма (60% от запитаните) пред огромните корпорации.

 

Факторите, които изследваните лица посочват, за да обосноват избора си, са следните:

 

- възможност за кариерно развитие;

- заплата и възможности за нарастването й;

- структура на компанията (напълно установена/по-подвижна ), стабилност, иновации;

- удоволствие от начина на работа.

 

51% от предпочитащите средните по големина компании, обясняват, че там те биха се чувствали сигурни. Също така вярват, че това са места с голям потенциал за въвеждане на вълнуващи иновации. (тук можете да видите цялата графика)

 

Най-често посочваната причина от специалистите (38%), за да избират големи IT корпорации, е голямата възможност за кариерно развитие, за извоюване на по-висок пост. (тук можете да видите цялата графика)

 

Както вероятно се досещате, сред основните причини за интереса към стартъп компаниите (38%) е фактът, че там все още не съществуват строго определени правила и структури, а полето за иновации е далеч по-обширно. (тук можете да видите цялата графика)

 

Съвет N4: Почерпете опит от професионалистите, които вече са преминали по предстоящия за вас път, но в никакъв случай не пренебрегвайте своята индивидуална преценка. Изберете „маршрута“, който най-добре приляга на вашата същност!

 

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия