Няколко урока по етикет и протокол при хранене

2015-02-21 14:03:00
Няколко урока по етикет и протокол при хранене
Снимка: freedigitalphotos.net

Знаеш ли какви неписани правила съществуват в обществото? Какво знаеш за етикета и протокола? Има много правила, които трябва да спазваме, когато сме на прием или просто на вечеря/обяд в ресторант. Ще ти бъде от полза, ако се запознаеш по-детайлно с тези правила, които ще те предпазят от неудобни ситуации. Сега ще разгледаме правилата при хранене.

 

Когато си на гости/официална вечеря, не сменяй мястото, което са ти отредили домакините. Те със сигурност са се постарали, за да подредят гостите така, че да могат да общуват лесно и да имат общи теми на разговор. Проява на лош вкус е, ако седнеш, където ти решиш, въпреки че има написани имена на всяко място.

 

Когато си в ресторант, не започвай да се храниш, преди да са сервирали на всички гости от масата. Ако си на гости, домакинът пръв започва да се храни, освен ако не настоява за обратното. Не вади лекарства на масата, ако се налага да приемеш медикамент, направи го по дискретен начин, за да не разбере никой.

 

Дамите трябва да внимават с червилото. Не си слагай червило непосредствено преди хранене. Изключително грозно е да оставяш следи по салфетките и приборите. Едва след като се нахраниш, можеш да сложиш червило, но това става в тоалетната, а не на масата.

 

Не слагай телефона си на масата. Това е много грозно и изглежда сякаш демонстрираш финанси. Прибери телефона си в чантата и намали звука. Ако телефона ти звънне, затвори. Все пак ако обаждането е важно, можеш да вдигнеш, но не говори дълго и се извини на останалите.

 

Не се протягай, когато искаш нещо от другия край на масата. Помоли някой да ти го подаде, но не е нужно да се протягаш през цялата маса. Не предлагай храната си на другите и не искай да опитваш тяхната. Когато се вдига наздравица, не е нужно да докосваш всички чужди чаши, можеш просто да погледнеш човека, който е на другия край на масата и да вдигнеш леко чашата си.

 

Приборите и храната. Има два начина на хранене – американски и европейски. Американците държат ножа в дясната ръка и вилицата в лявата, докато режат храната си. След това оставят ножа на ръба на чинията и прехвърлят вилицата в дясната ръка.

 

Европейците режат храната си по същия начин, но вилицата остава през цялото време в лявата ръка. Не е нужно да оставяш вилицата на всяка хапка, но ако искаш да отпиеш от чашата си, е редно да оставиш приборите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия