Стиловете учене, които имат учениците и студентите

2015-01-08 11:59:00
Стиловете учене, които имат учениците и студентите
Снимка: thinkstockphotos.com

Всеки човек има различен стил на учене. Това зависи от начина, по който възприемаме новата информация и по-точно коя е водещата репрезентационна система. Това разделя стиловете на учене на четири вида:

 

Тактилен стил – при него хората запомнят по-лесно, когато усетят нещата. Те имат нужда да видят и разберат как се прави нещо, за да успеят да го запомнят. Много помага асоциативното мислене, както и представянето на нещата. Квадратът се свързва с остър ръб, а кръгът с гладкост. Хората, които имат тактилен стил на учене, запомнят по-лесно, когато правят съпоставка между нещата. В училище обикновено следят жестовете и демонстрациите на учителите и си създават сензорни възприятия.

 

 

Визуален стил – тези хора запомнят изображения и предпочитат да се изразяват с тяхна помощ. Обичат да рисуват, да редят пъзели и да правят всичко, свързано с визуалното възприемане. Те имат нужда да видят новата информация, за да я възприемат и запомнят. Хората с визуален стил изпитват затруднения при слушане и запомняне на нова информация. Затова е по-добре да си водят записки и схеми по време на лекциите, а вкъщи да четат и визуализират прочетеното.

 

Кинетичен стил – хората, които притежават този стил, имат нужда да научават нова информация чрез докосване до материята, чрез движение и сензорно взаимодействие. За тях са изключително подходящи ролевите игри.

 

Вербален стил – това са хората, които слушат и по този начин научават нова информация. Те обикновено са се научили да говорят доста рано и с лекота следват вербални инструкции. Обичат да говорят и умеят да се изразяват много добре. За такъв тип хора е добре да участват в дискусии и да упражняват своите вербални способности.

 

За да разбереш какъв е твоят стил на учене, трябва да установиш по какъв начин най-лесно научаваш нова информация – когато слушаш в час, когато някой ти обяснява урока, когато четеш от учебника и запомняш визуално информацията или когато си представяш нещата под формата на игра.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия