Как да преодолееш страха от говорене пред публика?

2014-12-01 16:16:00
Как да преодолееш страха от говорене пред публика?
Снимка: thinkstockphotos.com

Знаеш ли, че най-големият страх на хората е говоренето пред публика? Не, не е страхът от смърт или от болести, а страхът от това да излязат пред непознати и да говорят, да презентират. Само, че в днешно време често се говори пред публика и е хубаво да преодолееш този страх още в зародиш, още докато си в училище и ти се налага да излизаш на дъската или да правиш презентация.

 

Без значение каква ще бъде професията ти, рано или късно ще ти се наложи да говориш пред публика. Този страх е преодолим, стига да поискаш да се справиш с него и да тренираш редовно, за да повишиш чувството си на сигурност.

 

Не забравяй, че всичко е в нашия ум – ако си спокоен и самоуверен, презентацията ще мине добре, ако си притеснен и се страхуваш от резултата, това ще си проличи и хората няма да останат доволни от твоето представяне, колкото и да е интересна темата, на която говориш.

 

Какво си мислят повечето хора, преди да излязат да говорят?

 

- не съм достатъчно подготвен;

- не съм достатъчно компетентен;

- темата не е интересна;

- ще се притесня и презентацията ще отиде на кино;

- последният път се провалих, сега ще стане същото;

 

Без значение какво си мислиш, негативните мисли са в състояние да съсипят всичко, дори да си подготвен по темата и презентацията ти да е перфектна.

 

Хората, които се притесняват да говорят пред публика, изпитват редица неразположения по време на презентацията:

 

- пресъхване на устата;

- повишена сърдечна дейност;

- затруднено дишане;

- треперещ глас;

- заекване;

- изпотяване;

 

Какво да правиш, за да се справиш максимално добре?

 

Много е важно да си наистина запознат с темата и презентацията, която си направил. Дори да си пропуснал някакъв детайл при изготвянето ѝ и да видиш това по време на самото презентиране, не се сдухвай, ами експериментирай.

 

За да си спокоен, хубаво е да носиш със себе си нещо, което ти носи късмет. Сигурно имаш талисман? Вземи го със себе си, така ще се чувстваш значително по-спокоен по време на презентацията.

 

За да се справиш добре, трябва предварително да си репетирал достатъчно. Направи го пред огледалото, за да се видиш как изглеждаш или при възможност си направи клипче, което после може да изглеждаш на спокойствие и да отбележиш своите силни и слаби страни. Също така може да запишеш гласа си, за да чуеш дали трепери от притеснения и дали интонацията ти е правилна.

 

Непосредствено, преди да излезеш пред аудиторията, се сети за някакъв приятен спомен, който те кара да се усмихнеш. Може да се сетиш за първата целувка, за любимия ти подарък, за ваканциите на село и т.н., няма значение какво ще мине през ума ти, важното е да ти носи топлина, спокойствие и щастие.

 

Също така е препоръчително да имаш няколко познати сред публиката. Това ще те накара да се отпуснеш допълнително. Ако нямаш тази възможност, запознай се с няколко човека преди презентацията.

 

Не се заблуждавай, че презентацията ти трябва да бъде сериозна, за да бъде приета като такава. Всъщност е задължително от време на време да пускаш по някоя шега, но нека бъде нещо, което по някакъв начин е свързано с темата и което е наистина забавно. По този начин ще разчупиш леда и атмосферата ще стане по-приятна. При възможност води диалог с публиката, хората обичат да взимат участие и да изказват мнението си по теми, които ги вълнува.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия