Как да бъдеш смел

2014-08-12 11:40:00
Как да бъдеш смел
Снимка: thinkstockphotos.com

Искаш ли да бъдеш по-смел? Да не се страхуваш всеки път, когато трябва да вземеш решение? Храбростта не е нещо, с което се раждаме – тя се придобива с течение на времето, така както придобиваме и своя житейски опит. Човек трябва да опитва нови и нови преживявания, дори когато го е страх.

 

1. Признай си, че те е страх


 

Храбростта не означава никога да не се страхуваш. Няма човек, който да не изпитва страх от време на време. Храбрите хора обаче продължават напред, въпреки страховете си.

 

Кажи на глас кои са нещата, от които се страхуваш. По този начин ще ги изведеш на показ и ще изглеждат по-обикновени, особено когато често се сещаш и говориш за тях. Не бива обаче да говориш на друг за страховете си, бъде откровен само пред себе си.

 

Приеми, че всичко в този живот е свързано с риск – от ставането от леглото до лягането вечерта. През целия ден ти рискуваш, някой път съзнателно, друг път несъзнателно, а трети път по навик. Тези рискове не ти пречат да живееш живота си, нали? Защо тогава трябва нещата, от които се страхуваш, да го правят?

 

Съсредоточи се върху това, което можеш да контролираш. Не може да контролираш от какво да те е страх, но можеш да контролираш това, което правиш. Съсредоточи вниманието си върху действията, а не върху неволните реакции след това.

 

2. Намери си модел за подражание


 

Хубаво е да откриеш човек, който може да ти служи за пример. По този начин ще имаш стимули да моделираш поведението си, гледайки поведението на друг човек, изправен пред трудности. Това ще ти помогне да разбереш, че твоите проблеми не са толкова сериозни в сравнение с чуждите и ще те вдъхнови да бъдеш по-смел и решителен.

 

Прочети историите на смели исторически личности като Жана д`Арк, Теодор Рузвелт, Хариет Тъмбан, Васил Левски, Христо Ботев, борци за свобода, бунтовници и т.н.

 

3. Вземи решение


 

Ако си изправен пред ситуация, която изисква вземане на сериозно решение, отдели си достатъчно време и помисли сериозно над нещата. Ако се чувстваш сигурен в решението си, действай смело. Имай предвид, че правилното нещо нeвинаги е най-лесното, нито най-популярното решение. Довери се на сърцето си и ще постигнеш така желания резултат. Помисли си дали ситуацията има само едно решение и дали няма начин да го заобиколиш, за да не нараниш никого. Готов ли си да се справиш с последствията? Някои решения водят до сериозни последици, затова помисли дали си готов, преди да предприемеш каквото и да е било.

 

4. Не мисли – действай

Трябва да отделиш време да помислиш, преди да направиш нещо, но това не означава, че трябва да го отлагаш за дълъг период от време. В един момент идва времето, когато трябва просто да направиш нещо по въпроса. Поеми дълбоко дъх, изчисти ума си от излишни мисли, чувства и емоции и тръгни смело напред! Опитай се! По-добре да опиташ и да не се получи, отколкото цял живот да съжаляваш, че не си опитал!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия