Кои са нещата, за които никога не бива да се чувстваш виновен

2014-08-05 12:10:00
Кои са нещата, за които никога не бива да се чувстваш виновен
Снимка: thinkstockphotos.com

Доста хора имат навика да се чувстват виновни за неща, за които не бива да го правят. Когато човек често изпитва вина, той няма как да бъде истински щастлив и това му пречи да има пълноценен живот. Вместо постоянно да се обвиняваш за щяло и нещяло и да си без настроение, защото си мислиш, че си сгафил за пореден път, промени начина си на мислене. Виж кои са нещата, които често те карат да се чувстваш виновен, а всъщност не бива:

 

Отказваш излизане, защото не се чувстваш добре 

 

 

Когато човек няма настроение или му е лошо, най-доброто, което може да направи за себе си, е да си остане у дома. Не бива да се чувстваш виновен, защото си отказал да се видиш с приятели или да отидеш на купон. Здравето ти все пак е по-важно от едното излизане. Колкото и да се опитват да те накарат да се почувстваш виновен, защото предпочиташ да си останеш вкъщи, отколкото да излезеш, не се поддавай на манипулациите.

 

Изразяваш мнението си

 

 

Хората предпочитат да спорят, отколкото да общуват с „мекотели“, които никога не казват мнението си, още по-малко да го отстояват. В никакъв случай не бива да се чувстваш виновен, ако споделиш това, което мислиш и то се различава от мнението на околните. Просто го направи по учтив начин и не нападай останалите, защото не мислят като теб. Всеки има право на мнение.

 

Чувстваш се добре в кожата си 

 

 

Щастлив си, харесваш се и си доволен от живота, който имаш. Трябва ли да се чувстваш виновен за това, че на теб всичко ти е наред, а има хора, които нямат какво да ядат и къде да спят? Не, не трябва! Това, което може да направиш, е да помагаш на тези, които имат нужда. В никакъв случай обаче не бива да се чувстваш виновен за това, че всичко ти е наред.

 

Понякога казваш „не“

 

 

Това е страхотно качество, което трябва да съумееш да запазиш. На доста хора им е трудно да отказват и при положение, че ти го можеш, не бива да се чувстваш виновен за това, че го правиш. Няма нужда да си съгласен на всяко едно предложение от страна на приятелите ти. Това, че миналата седмица ти се е ходило на дискотека и си излязъл с компанията, не означава, че и този уикенд имаш парти настроение и ти се купонясва. Не се притеснявай да отказваш, когато не ти се прави нещо или не ти се ходи някъде.

 

Разкарваш някого от живота си 

 

 

Трудно е да престанеш да си комуникираш с човек, който постоянно търси компанията ти, но ако общуването ви те натоварва и смяташ, че той няма място в живота ти, направи всичко възможно да го разкараш от него. Не се чувствай виновен за това, че го правиш, защото в крайна сметка животът си е твой и ще правиш с него, каквото прецениш за добре.

 

Имаш психично заболяване 

 

 

За съжаление, никой не е застрахован от това. В момента може да си добре, но често тези болести се отключват в по-късен етап от живота на човек или след някакъв инцидент. Ако имаш някакво психично заболяване, в никакъв случай не бива да се чувстваш виновен за това. Ти със сигурност не искаш това, но никой не те пита. Ако около теб има хора, които те потискат и те карат да се чувстваш виновен, че имаш психично заболяване, направи всичко възможно да ги премахнеш от живота си максимално бързо.

 

Харчиш пари 

 

 

Защо трябва да се чувстваш виновен, като парите са именно за това – за да се харчат! Всеки човек има нужда от време на време да харчи парите си за глупости. Не се чувствай виновен, ако си си харесал нещо скъпо и донякъде излишно, но си си го купил. Това ти е доставило удоволствие, съответно те е направило щастлив и това е напълно достатъчно оправдание за похарчените от теб пари. Просто не прави скъпи и ненужни покупки всеки месец, позволявай си го от време на време, но не прекалявай.

 

Напускаш работата, която мразиш 

 

 

В България може да не е лесно да си намериш хубава и добре платена работа, но това не означава, че трябва да работиш на място, където не се чувстваш комфортно. Не изпитвай вина за това, че си предпочел спокойствието и липсата на стрес пред работата. Рано или късно ще си намериш нова работа и със сигурност ще се чувстваш по-добре от предишната.

 

Преследваш мечтите си 

 

 

Та нали именно за това са мечтите, за да ги преследваш и да ги сбъднеш. Защо ще се чувстваш виновен за това, че полагаш време и усилия, за да постигнеш това, което искаш? Не си мисли, че си егоист и не се интересуваш от околните, само защото отделяш време и внимание на своите цели. Животът е прекалено кратък, за да се чувстваш виновен за глупости.

 

Хората могат да те накарат да се чувстваш виновен за всичко, но ти не бива да им го позволяваш. Живей живота си така, както искаш, все пак той е твой и е сравнително кратък, затова трябва да му се наслаждаваш максимално!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Имаш психично заболяване е аналог на '*** си'


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия