Какви грешки допускат студентите, когато са в сесия?

2014-07-08 19:30:00
Какви грешки допускат студентите, когато са в сесия?
Снимка: freedigitalphotos.net

В разгара на сесията много младежи се готвят усилено за изпитите. Това означава часове прекарани над учебниците, малко излизане, никакъв спорт и малко социални контакти. Някои изпити са тежки, защото материалът е много, освен това труден и на студентите им трябва повече време, за да запомнят всичко. А като прибавим това, че повечето студенти оставят всичко за последния момент, вече положението става отчайващо. Какви грешки допускат студентите, когато са в сесия и какво не бива да забравят в тези тежки дни?

 

Прекарване на твърде много време над учебниците. Невролозите твърдят, че преумората, прекарването по 15-18 часа над учебника или компютъра, са голяма грешка, защото работоспособността рязко спада. Така спираме да запаметяваме и да възприемаме. Измореният мозък не само не е ефективен, но вместо да трупа информация, трупа само умора. Така идва един момент, в който вече нищо не можем да запомним, капацитетът е изчерпан.

 

 

Малко сън. Липсата на сън и преумората са взаимно свързани. Студентите стоят с часове без почивка, без сън и с много натрупана умора. Така става още по-лошо, защото с всеки изпит се натрупва умора, а подготовката за всеки изпит отнема доста време. Затова в края на сесията може да сме ужасно изтощени и съсипани, просто от липса на сън и недоспиване.

 

Не приемат достатъчно течности. Много време прекарано пред  компютъра или с книга в ръка, действа унасящо и човек забравя, че от няколко часа е гладен или пък му се пие вода. Дехидратацията влияе зле на мозъка и го изморява още повече. Трябва да пиете течности. За целта сложете на бюрото си голяма бутилка вода или кана. Така несъзнателно ще пиете вода и няма да се обезводнявате.

 

По време на сесия не бива да се злоупотребява с кофеинови напитки. Това може да предизвика нарушение в съня и прекомерна напрегнатост, която ако се натрупа може да ви доведе до емоционален и физически срив. Пийте течности, но не прекалявайте с кафето. Най-добре е да се ободрявате с изстуден чай, фрешове от цитруси, минерална вода и диня.

 

Храненето е не по-малко важно. Трябва да приемате витамини от групата В, така че не пренебрегвайте храни като ядки, мюсли, елда, ориз, пълнозърнест хляб. Задължителни са млечните продукти – сирене, извара, кисело мляко. Витамин С е също от значение, а той се съдържа много в ягодите, които са актуални за сезона.

 

Липсата на режим. Постарайте се да си направите режим, който да спазвате. Ясно е, че сте под напрежение, но не си позволявайте да се отпускате. Ако имате три дни, в които да учите за изпит, разделете си времето през тези дни. Дайте си по няколко часа за почивка, поне 8 часа за сън и си набавете питателна храна.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия