Няколко смъртоносни грешки на пешеходците

2014-06-20 17:04:00
Няколко смъртоносни грешки на пешеходците
Снимка: thinkstockphotos.com

През първите 5 месеца на годината в България са загинали 61 пешеходци, а над 500 са ранени. Статистиката сочи, че годишно умират около 140 души, пометени от автомобили при пресичане или край пътя. С помощта на експерти се опитахме да установим кои са най-честите причини за тези трагични инциденти.

 

Повечето платна

По принцип, ако един път има повече от две ленти във всяка посока, пешеходната пътека се превръща в сериозен проблем. Част от пресичащите се опитват да преминат колкото се може по-бързо през нея и често няма как да видят приближаващите се автомобили. Трябва да се помни едно - след всяко преминато платно е нужно пешеходецът да се убеди, че шофьорът го вижда и ще намали скоростта, за да го пропусне. Случаите, когато една кола спира, за да даде път, но движещата се в следващото платно не го прави и удря пресичащия, са много.

 

На ръба на платното

Все повече стават ситуациите, при които хора са пометени на спирка, докато чакат автобуса. Това се случва не само в големите градове, но и в провинцията. Тук съветът е само един - стойте далеч от ръба на тротоара. От това, че стъпвате на платното, за да видите дали идва рейсът или тролеят, той няма да пристигне по-бързо. Именно подобни произшествия взимат най-много жертви.

 

Оглеждане

Веднъж стъпил на пътя, дори при пресичане на пешеходна пътека, човек трябва да бъде нащрек. И да се оглежда непрекъснато, за да се убеди, че не се приближават превозни средства. Статистиката посочва, че особено при зелена светлина, хората масово разчитат, че шофьорите ще спрат и изобщо не се оглеждат. Тук има и друг тънък момент - по правилник водачът на МПС е длъжен да спре на пешеходна пътека, когато пешеходецът стъпи на платното, а не когато стои на края на тротоара. Така че именно началото на пресичането е най-опасно и човек трябва да се убеди, че наистина му се дава път.

 

Зелено, ама не съвсем

Когато светофарът светне в зелено, може да се пресича. Това се учи още в детската градина. Само че е пълно със загинали именно при такива ситуации, защото голяма част от шофьорите се опитват да минат на жълта (след зелена) светлина и дори дават газ, за да го направят. Затова е по-добре да се изчакат 1-2 секунди, за да може светлината да се смени напълно, а и подобен тип водачи да преминат.

 

Пресичане край трамваи и автобуси

Още в училище се учим, че се пресича пред трамвая и зад автобуса. Практиката обаче показва, че е най-добре да забравим тези правила. Най-безопасно се пресича далеч от спирките (още по-добре на пешеходна пътека). А ако няма подобна възможност, е по-добре да се изчака транспортните средства да се отдалечат на безопасно разстояние.

 

"Банани" в ушите

Масовото разпространение на смартфони, таблети и други електронни устройства създават доста много проблеми на пешеходците и оттам и на шофьорите. Често срещани са хората, които пресичат с големи слушалки на ушите, и няма как да чуят, че към тях се приближава автомобил или друго превозно средство. Още повече, че съвременните возила са доста безшумни, а и хората нямат навика да се оглеждат допълнително. Така че съвет към пешеходците - извадете си "бананите" от ушите. Що се отнася до шофьорите, бъдете максимално концентрирани на пътя, особено при преминаване през пешеходна пътека.

 

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg  

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия