Български ученик разработва първия в света таблет за незрящи

2014-04-27 12:05:00
Български ученик разработва първия в света таблет за незрящи
Снимка: wikitech.hu

В последните няколко години свикнахме постоянно да бъдем разочаровани от българските ученици, тъй като ставали все по-неграмотни, мързеливи и демотивирани. Това обаче далеч не е така и за пореден път се доказва, че българските деца притежават наистина огромен потенциал, който обаче се нужда от подходящи хора в лицето на учители и родители, които да го развият в правилната посока. Нужни са време, внимание и желание, за да може да се получи резултат, обективно представящ реалността.

 

 

И като поредно доказателство за огромния потенциал на учениците е Атанас Атанасов от с. Мечка, Русенско, който се сеща за революционна идея за разработването на таблет, пригоден за нуждите на незрящи хора. Таблетите днес са изключително популярни, но също толкова нефункционални за незрящите хора, което е провокирало ученикът да помисли как би могъл да се справи с този проблем.

 

Идеята му всъщност дошла по време на посещение на столицата ни, когато младежът, влизайки в една от метростанциите, забелязва незрящ мъж и го наблюдава как се опитва да се придвижва безпроблемно и взима мотриса, без да попита някого дали е правилната. Замисля се върху затрудненията, които изпитват незрящите хора, и докато пътува към Русе, започва да обмисля идеята за таблет, който да помогне на слепите хора.

 

След няколко дни размишления той намира начин, чрез който да пригоди технологичното изобретение към специфичните нужди. „Ако го сравним с обикновения таблет, изключваме традиционните неща — като екрана, голямата процесорна мощ, която е излишна, и се заменя с хиляди цилиндърчета, които образуват брайл, за да може да се разчита информацията“, обяснява 19-годишният младеж.

 

Това е искрата, която запалва огъня на мотивацията в няколко негови приятели и познати и с общи усилия те се впускат в нелеката задача да реализират невероятната идея. Както винаги и тук всяко начало е трудно, поради което работата върви доста бавно, но факта, че вече работят по изработката е достатъчно показателен за упоритостта и иновативността на българските ученици.

 

„Във финансов план нямаме все още никаква подкрепа. Има хора, които искат да помогнат за някоя част например. Но за начини за финансиране ще мислим, след като регистрираме два патента, за да си запазим правата върху таблета“, допълва Атанас.

 

Пожелаваме успех на проекта и екипа, заел се с реализирането, а ние тръпнем в очакване да видим прототипа и силно се надяваме да намери финансовата подкрепа, за да дари нуждаещите се от това революционно изобретение.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

Не виждам да разработва нещо, той само си мисли и иска някой да му даде кинти за тия въздушни теории.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия