Как да преодоляваш трудностите в живота?

2014-03-14 17:30:00
Как да преодоляваш трудностите в живота?
Снимка: freedigitalphotos.net

Има хора, които сякаш са родени да преодоляват какви ли не трудности, винаги усмихнати и позитивни, каквото и да им се случва, сякаш го преживяват лесно и бързо. Навярно тези хора ти се струват невероятни и неземни. Къде се крие тайната на успеха им? В това, че са гъвкави като характери.

 

Хората, които умеят да се адаптират лесно към ситуацията имат по-силно чувство за това, че контролират живота си, според специалисти психолози. Това ги прави по-склонни да поемат рискове. Също така, оптимизмът на тези хора, ги кара да са по-склонни да развиват и поддържат позитивни връзки с околните. Как да се научиш да си по-гъвкав и да се адаптираш по-лесно?

 

Бъди отзивчив/а. Хората, които умеят да се адаптират към ситуацията, очакват да срещнат предизвикателства във всички сфери на живота. Те са в готовност да насочат усилията си към това да се адаптират и да се справят с всяка трудност.

 

Учи си уроците. Тук не става дума за училищните уроци, а за житейските. Трупай опит от всичко, което ти се случва. Когато ти се случва нещо лошо, фокусирай се върху позитивните неща, които можеш да научиш от случилото се. Когато си в тежък момент не се питай „Защо все на мен се случва?", а се опитай да помислиш какво трябва да промениш следващия път за да имаш по-добър резултат.

 

 

Действай. Помисли как да подобриш ситуацията си и тогава го направи. Силните хора се стремят да работят върху разрешаването на проблема, а не се оставят да ги завладее депресията или негативните мисли. От всяка неприятна ситуация можеш да извлечеш полза и да научиш урок, стига да можеш да го видиш.

 

 

Връзки. Връзките с хората са много важни. Поддържай контакт с близките хора – приятелите ти, семейството ти. Недей да страниш от близките ти, когато имаш проблем, а се опитай да приемеш помощта, която ти предлагат. Силните хора имат поне един или двама души в живота си, към които да се обръщат за помощ.

 

Напрежение. Щом си в труден момент, това наистина е стрес за теб. Намери си начин, чрез който да се отпускаш и да се отърсваш от отрицателните емоции. Пиши дневник, рисувай, медитирай, говори си с приятели, спортувай. Няма значение какво точно ще правиш, стига да те кара да се чувстваш по-добре.

 

Създай си здравословни навици. Спортувай редовно. Това е един от най-лесните начини да си вдигнеш тонуса и да се почувстваш по-добре. Храни се балансирано и здравословно, намирай време и за почивка. Не забравяй думите „Здрав дух, здраво тяло".

 

Вярвай в себе си. Гордей се с това, което си постигнал/а и постигаш всеки ден. Осъзнай силата, която притежаваш и се развивай в насоките, които те привличат.

 

Смей се. Не загубвай чувството си за хумор, когато си в тежък момент. Смехът облекчава стреса и помага да се успокоиш.

 

Оптимист. Позитивизмът и усмивката ще те направят много по-адаптируем/а и ще успяваш по-лесно да преодоляваш проблемите. Мисли си как всичко е временно и най-лошите случки ще са минало.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия