Човешкият мозък е органът, който управлява както нашите жизнени функции, така и поведението ни. Нашите мисли, спомени и чувства са плод на неговата дейност. Този орган е много по-сложен и от най-сложната машина, което означава, че познанията ни за него, въпреки интензивните изследвания, са все още частични, което пък е родило доста митове, в които много от нас вярват. Ето и по-известните:

 

 

Можем да се учим от подсъзнателни съобщения

 

За първи път този мит се появява през далечната 1957г., когато Джеймс Вайкери, решава да добави скрита реклама в 25-ят кадър на филм. Идеята се състои в това, че зрението на човека по всяка вероятност е способно да различи не повече от 24 кадъра в секунда. Затова друг, по-различен кадър, който се показва за по-кратко от 1/24 от секундата, заобикаля съзнанието и въздейства директно върху подсъзнанието. Резултатите от експеримента са фалшифицирани, с цел да се създаде изкуствен бизнес, който, заблуждавайки много компании, че това е най-добрия начин за реклама, да генерира големи печалби.

 

Алкохолът убива мозъчни клетки

 

Да, това може би е успокоителна новина за всички любители на силните напитки, тъй като употребата на алкохол не води до смърт на мозъчни клетки. За сметка на това обаче той може да увреди краищата на невроните и да наруши комуникацията между тях, което също не е особено приятно, макар в повечето случаи да е обратимо.

 

Когато учим нови неща, мозъкът ни образува нови гънки

 

Много от хората са силно убедени, че докато учим ние всъщност образуваме гънки на мозъка си. Това обаче е заблуда, тъй като с течение на времето и растежа ни започват да растат неврони, които населват различни зони от мозъка, образувайки гънките и браздите. До 40-та седмица той вече е напълно нагънат и повече не ни се появяват нови гънки. Което означава, че ние не можем да влияем на гънките, докато учим обаче се увеличава броят на синапсите, а те са отговорни за провеждането на нервните импулси.

 

Слушането на класическа музика се отразява на интелигентността ни

 

Колкото и да ни се искаше да е вярно, за да може повече хора да се докоснат до таланта на класическите композитори, които са сътворили невероятна феерия от звуци, докосващи и най-дълбоката част на сърцето ви, ще трябва да отхвърлим и този мит, тъй като е напълно погрешен. Музиката не определя колко интелигентни сте, но за сметка на това изборът ви на музика издава интелектуалното ви ниво, така че се замислете.

Автор: ИъН Здравчев