В последно време доста се обсъжда въпросът с връщането на казармата. Оказва се, че повече от половината българи – 59%, са „ЗА“ задължителното военно обучение. Има обаче и 27% от населението на страната ни, което е категорично против връщането на наборната военна служба, която бе отменена през 2008 година.

 

Статистиката показва, че хората над 40-годишна възраст по-категорично подкрепят връщането на задължителната казарма. Сред мъжете тази пропорция е доста показателна – 62% от тях подкрепят наборната военна служба, а 28% са против.

 

Забелязва се, че колкото по-млади са мъжете, толкова по-малко са склонни да приемат връщането на казармата. Възрастните обаче смятат, че тя би им била полезна.

 

Избирателите на десните партии по-често от останалите са против задължителната военна служба. Левите симпатизанти и привържениците на националистическите формации са сред най-големите застъпници на идеята за връщането на наборната военна служба.

 

Напомняме ви, че на 1 декември 2013 година бе върнато военното обучение за учениците от 9-ти и 10-ти клас, което под патронажа на МО и се провежда в часа на класа в рамките на 5 учебни часа. То има за цел тийнейджърите да получат знания за отбраната на страната и за това какви действия могат да се предприемат при евентуални заплахи за живота на населението и суверенитета на държавата.

 

Може да гласувате по темата в анкетата ни:

Автор: Ралица Солакова