"ЗА" или "ПРОТИВ" връщането на задължителната казарма?

2014-02-13 17:17:00
Снимка: Dreamstime

В последно време доста се обсъжда въпросът с връщането на казармата. Оказва се, че повече от половината българи – 59%, са „ЗА“ задължителното военно обучение. Има обаче и 27% от населението на страната ни, което е категорично против връщането на наборната военна служба, която бе отменена през 2008 година.

 

Статистиката показва, че хората над 40-годишна възраст по-категорично подкрепят връщането на задължителната казарма. Сред мъжете тази пропорция е доста показателна – 62% от тях подкрепят наборната военна служба, а 28% са против.

 

Забелязва се, че колкото по-млади са мъжете, толкова по-малко са склонни да приемат връщането на казармата. Възрастните обаче смятат, че тя би им била полезна.

 

Избирателите на десните партии по-често от останалите са против задължителната военна служба. Левите симпатизанти и привържениците на националистическите формации са сред най-големите застъпници на идеята за връщането на наборната военна служба.

 

Напомняме ви, че на 1 декември 2013 година бе върнато военното обучение за учениците от 9-ти и 10-ти клас, което под патронажа на МО и се провежда в часа на класа в рамките на 5 учебни часа. То има за цел тийнейджърите да получат знания за отбраната на страната и за това какви действия могат да се предприемат при евентуални заплахи за живота на населението и суверенитета на държавата.

 

Може да гласувате по темата в анкетата ни:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koce1313
преди 10 години

До Didko_Beats: кой е казал, че ще е в България :D

Didko_Beats
преди 10 години

До koce1313 и Dannie96 - има си Лc-та за спорове , не превръщайте статиите в чатА и koce1313 какво ще направиш за 2-3 години в България ? :D ,поне в казармата се изгражда характер и дисциплина за цял живот

koce1313
преди 10 години

До Dannie96: тези 2-3 години може да са от значение! Да за някои момчета би било полезно, но все пак не вярвам, че е проблем да бъдеш такъв какъвто си, а не да те задължават да правиш нещо което не искаш и защо трябва ние другите момчета да се подлагаме на казарма и да изпуснем възможността си да се развием в сферата която искаме заради някои *** които се нуждаят от възпитание!? Уменията с оръжие са полезни при всеки, така е, но както казах по горе е ненужно за всеки да бъде спрян от развитие в живота.

Dannie96
преди 10 години

До koce1313: Ти може да попиташ и няма ли всеки право на избор дали да ходи на у-ще. Както там се изграждат личности, така и в казармата се изграждат характери. За спирането на развитието не съм съгласна с теб. Ако стане пак задължителна казармата момчетата ще могат да влязат в университет и да се развиват както искат, просто ще е една или две години по- късно. Ако смяташ, че сами можете да се научите на ред и дисциплина- ами не е така. Най- малкото има такива, които не искат. Не казвам, че всички са гнили ябълки, но голяма част от момчетата са, и само в казарма ще станат истински мъже, а не префърцунени женчовци. Като излезе от казармата може да прави със живота си каквото пожелае.

koce1313
преди 10 години

До Dannie96: няма ли всеки правото да избира какво да прави със себе си и живота си !?

koce1313
преди 10 години

На 14 съм и не смятам, че това е нужно! Можем и сами да си създадем ред и дисциплина. ПРОТИВ съм, и защото както hristo99 каза това спира развитието на индивидуалния човек, който иска да се развива в дадена сфера :)

adi95
преди 10 години

На някои хора просто е необходимо! Тъй че- да!

Dannie96
преди 10 години

Категорично ЗА!Всички мамини момченца, "мъжленца" и по- суетни и по- обезкосмени "момчета" от жените имат нужда да отидат да ги стегнат като хората. Толкова момчета познавам, които им трябва яко казарма да ги научат на дисциплина и ред. Срамота е аз, която съм момиче, да умея по- добре да борява с оръжия. То и като цяло момичетата вече се държим много по- мъжки от мъомчетата.

hristo99
преди 10 години

Казармата не е за всеки. Става за тези, които ей така са я карали от 1 до 12 клас, но за интелигентен човек, който иска да се специализира в някоя област, да влезе в университет, това е спиране на развитието му.

N1K17Y123
преди 10 години

Аз съм ЗА, макар, че ще ме изтормози докато съм там. Според мен това учи на ред и дисциплина, нещо което на почти всички тийнове им липсва. А това военно обучение дето е в даскало в пълна тъпотия. Тази дето трябва да ни говори за това, дойде само 1 път и повече не сме я виждали :D

purix
преди 10 години

Твърдо ЗА, защото там се изграждат хората!

Didko_Beats
преди 10 години

Наистина трябва да го върнат , това до някаква степен учи хората на дисциплина и поведение... И може би тея мамини синчета и ревльовци да се научат на култура , там има строга дисциплина и едвали ще ги търпят ... За това по-младите са против. Личи си по поведението и маниерите кой е бил в казарма... А за тея 5 часа учебно обучения са пълна глупост, само ни губят времето

dimitar.,
преди 10 години

Твърдо против.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия