Какво трябва да знаеш, преди да се запишеш на частни уроци?

2014-01-10 19:30:00
Какво трябва да знаеш, преди да се запишеш на частни уроци?
Снимка: Dreamstime

Ако избирате курс, проверете броя на часовете, времето, в което се провежда. Вижте колко е голяма групата и дали редовно се правят тренировъчни изпити. Задължително се поинтересувайте дали изискванията на школата няма да погълнат прекалено много от времето ви. Защото уроците по български и математика са важни, но има и други предмети.

 

При частен учител проверете колко и какви ученици са минали през неговата "школа", какви изисквания поставя и как ги контролира. Можете да говорите със свои познати, които са били при него. Разпитайте доволни ли са, как преподава, какви учебни помагала ползва. Учителите често имат два подхода към частните си възпитаници - на едните просто им взимат парите, а другите ги готвят реално.

 

Поведението им зависи и от това дали вие се интересувате достатъчно от предмета. На повечето учители им е втръснало от деца, които са пратени на сила на уроци и не се интересуват особено от материала. Ако се записвате на урок по даден предмет, не забравяйте, че родителите ви плащат за това, а и все пак сте там за да научите нещо.

 

 

Ако и се нуждаете само от чужд език - преценете първо дали по-добре се справяте в голяма група. В този случай изберете курс. Обратно, когато имате нужда от повече внимание и индивидуална работа, частен учител е добрият избор. Ако сте учили малко от въпросния език, но не сте сигурни в знанията си, най-добре поискайте да ви определят нивото и ако трябва запишете се от първо ниво. Това, че сте учили малко от даден език, не значи, че го помните или нямате големи пропуски.

 

При притеснение, че изоставате, по който и да е предмет, също потърсете помощ. Първо е редно да се обърнете към учителя и да пробвате да ходите на онлайн консултации. Всеки учител има такова приемно време, в което безплатно обръща внимание на ученици, които имат проблеми с предмета и имат пропуски. Пробвайте се да посещавате тези консултации и може да са ви от полза.

 

И още трябва да съобразите: дали курсът или частният учител не са много далече. Ако не са ти близо до вкъщи, има голям шанс да ги пропускате, защото не ви се ходи, защото не ви стига времето или сте прекалено заети. Най-добре намерете курс или учител, които да са сравнително близо до училището ви или дома.

 

Трябва да съчетаете занятията с учебната програма, включително с почивните дни. Някои тийнейджъри предпочитат да ходят събота или неделя на уроци, други пък през седмицата, за да могат да си почиват през уикенда.

 

Говорете с родителите си. Някои родители карат децата си да ходят на уроци, дори те да не искат. Ако и вие сте по този начин, поговорете с родителите си за компромисно решение. Ако са ви записали на курс, който не ви удовлетворява, отново поговорете с родителите си за смяна на курса или за частен учител. Ако пък изпитвате затруднения по даден предмет и смятате, че имате нужда от курсове, отново ще се наложи да поговорите с родителското тяло.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия