Защо е важно и в същото време трудно да гледаш хората в очите?

2014-01-06 11:59:00
Защо е важно и в същото време трудно да гледаш хората в очите?
Снимка: Dreamstime

Зрителният контакт е много важно нещо по време на разговор. На никой не му е приятно да си общува с някого и събеседникът му да не го погледне в очите нито веднъж или да направи 1-2 плахи опита, след което да се откаже.

 

Статистиката показва, че представителите на силния пол по-често се притесняват да гледат събеседника си в очите. Те предпочитат да се взират във върховете на обувките си или да гледат встрани.

 

 

Да гледаш някого в очите обаче е важно, необходимо и показва уважение. Хората, които нямат проблем с това, са по-приятни събеседници, държат се по-естествено и непринудено, по-честни са по време на разговор и се чувстват по-уверени, когато водят диалог. Също така зрителният контакт засилва усещането за общуване и близост.

 

Хората, които имат проблеми с гледането в очите, са неуверени и често си служат с лъжи. А всеки знае, че по погледа най-лесно се разбира кога един човек лъже.

 

Когато гледаш някого в очите, докато разговаряте, ти му показват, че го слушаш и внимаваш в онова, което ти говорят. Липсата на зрителен контакт показва, че ти е скучно и си мислиш за нещо друго, дори това да не е вярно, така изглежда отстрани.

 

Всеки е наясно с факта, че трябва да гледа събеседника си в очите, докато разговаря с него и въпреки това има доста хора, на които им е трудно да го направят и предпочитат погледът им да се рее на друго място.

 

Защо хората избягват зрителния контакт?

 

Най-често това е поради наличието на несигурност, неискреност, ниско самочувствие и нежелание за разкриване на истинските чувства и емоции.

 

Ако при теб някое от гореизброените неща ти пречи да комуникираш с лекота с хората, замисли се защо се получава така. Първо трябва да решиш тези свои вътрешни проблеми и след това да започнеш да си налагаш да гледаш хората в очите, докато разговаряш с тях. Може да ти е трудно, но по-добре да положиш известни усилия, отколкото да оставяш лоши и неправилни впечатления у събеседниците си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Sexylexie
преди 10 години

Ами трудно е само когато си направил нещо лошо, а ако се обясняваш в любов не е никак трудно!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия