Празниците са времето, в което прекарваме време с близките си, позволяваме си да се поглезим с вкусотиите на мама и баба, виждаме се с роднини и получаваме подаръци. Това е най-приятното време от годината за много хора и всеки с радост чака Коледа и Нова Година.

 

Истината е, че коледните празници носят стрес на хората. След дългата ваканция понякога сме изморени и имаме нужда от повече сън. Замислял/а ли си се защо това е така?

 

Семейните събирания. Те носят стрес заради самата суматоха, радостта и емоцията на всички могат да са изтощителни. Не всички семейства се разбират, колкото и да се правят планове, понякога нещата излизат извън контрол. Многото братовчеди, малките деца, новото гадже на някой от семейството, което не ти харесва или пресоленото ядене, са все неща, които могат да ти развалят настроението или да ти докарат стрес.

 

Болест. Ако се разболееш по празниците със сигурност няма да ти е весело. Всеки иска да се радва на ваканциите си и да прекарва времето си както му е приятно, но ако те хване грип, няма как. Това също е причина за стрес и лоши спомени от празниците.

 

Коледно пазаруване. Всички магазини са пълни, претъпкано е навсякъде, опашките са страхотни. Докато обиколиш целия мол за да харесаш подаръци, докато ги купиш, опаковаш и надпишеш, това е още една огромна причина да се притесн яваш по време на празниците.

 

 

Друг проблем е самият избор на подарък. Всеки иска да зарадва близките си, но понякога е много трудно. Избирането на перфектния подарък може да е много стресиращо, особено ако семейството ти има навика да оценява или критикува това, което подаряваш.

 

Спорове. Хората понякога се изнервят твърде лесно, защото искат всичко да е перфектно. Ако майка ти се опитва да подготви всичко за празника, нищо чудно да ти се развика или да ти намери кусур.

 

Големите очаквания. Няма лошо в коледното настроение и в чакането на мечтания подарък, или очакването на близък човек да си дойде от чужбина. Лошото е, че не винаги Коледа може да е толкова „блестяща" и празнична. Очакваме нещо магично, приятни емоции и много смях и радост, но често се разочароваме. Това е нормално, защото още ни е останал пресен детския спомен за очакването на Коледната нощ.

 

Това, което ще те посъветваме ние е да не правиш прекалено сериозни планове за зимната ваканция, защото вероятно няма да изпълниш всичко, което искаш. Не се отпускай прекалено много, защото после ще ти е трудно да ставаш за училище, ще се ядосваш, че не влизаш в дънките, които си купи преди празниците и ще съжаляваш, че не написа онова досадно домашно по математика.

 

Радвай се на празниците, оценявай всеки един миг с близките си хора, подарявай подаръци и радвай хората около себе си, но не се изтощавай прекалено. Ако след празниците се чувстваш изморен/а ще ти се иска да имаш няколко допълнителни дни за да си починеш.

Автор: Nadejda Atanasova