Държанието на младите хора показва какви ще бъдат те, когато станат възрастни. Тийнейджърите, които държат да изразяват мнението си и спорят, когато имат какво да кажат и теза, която да защитят, след време се превръщат в уверени личности в сравнение с тези, които се съгласяват бързо и не отстояват позицията си.

 

До този извод стигнали учените, след като проследили развитието на група подрастващи. Те установили, че младежите, които се аргументират качествено, когато имат мнение, което е различно от това на останалите, са значително по-убедителни във воденето на разговори, когато пораснат.

 

Полезно е децата да водят спорове, защото това развива у тях способността да преговарят рационално, когато им се наложи в по-зрял период от техния живот. Също така те приемат нещата по-насериозно и често правят анализ на положителните и отрицателните страни на случващото се около тях.

 

Хубаво е родителите да се научат да изслушват децата си и да поглеждат на нещата от тяхната гледна точка, защото често тя се оказва по-правилният изход за решаване на проблема.

Автор: Ралица Солакова