В американския колеж Болдуин, който се намира в Брънсуик, Мейн, администрацията все още говори за една кандидат-студентка и нейния профил в Twitter. Тя не била приета заради нисък бал, но везните за отхвърлянето на молбата й натежали сериозно, заради арогантни коментари към останалите кандидат-студенти, които момичето публикувало в Twitter.

 

Оказало се, че ръководството на колежа следи постоянно публикациите, които по някакъв начин са свързани с учебното заведение.

 

 

Докато се подготвят за изпитите си, абитуриентите сякаш забравят, че коментарите, които публикуват ежедневно в интернет, могат да се отразят негативно на бъдещото им учебно развитие, пише електронното издание на New York Times. Ново проучване, финансирано от Washington Post, сочи, че контролът над онлайн съдържанието се е увеличил сред университетските администрации в Щатите.

 

В анкетата са участвали 381 служители в различни колежи, като 31% от тях признават, че са се допитвали до профили в социалните мрежи, за да добият допълнителни впечатления за кандидат-студентите. Още по-любопитен е фактът, че 30% от участвалите в анкетата споделят, че са откривали информация, която се е отразявала негативно при разглеждането на молбите. Въпреки това, чиновниците уверяват, че това не е рутинна процедура в институциите, поради простата причина, че молбите са толкова много, че просто не е възможно да се правят допълнителни онлайн проучвания за всеки от кандидатите.

 

В повечето учебни заведения обаче, практиката не е официално забранена.

 

Същото се случва и в бизнеса, където работодателите отдавна се опират на социалните мрежи, за да разберат с каква онлайн репутация се слави всеки един кандидат за работа. Идеята, че колежанската администрация се рови в постовете на младите хора изглежда все по-притеснителна за експертите, най-вече защото администрацията не уведомява “разследваните” за намеренията си.

 

“Според мен това е огромен проблем,” коментира Брадли Шиър, адвокат, специализирал в правните въпроси, касаещи социалните мрежи. Според него колежите могат да сбъркат с идентифицирането на профила на точния човек (заради сходни имена), което може да доведе до несправедливо отношение. “Често, грешна или подвеждаща информация от интернет се приема за факт,” допълва Шиър.

Автор: Ралица Солакова