На добър час, ученици! :)

2013-09-16 10:45:00
На добър час, ученици! :)
Снимка: Dreamstime

Днес може да не е 15-и септември, но е първият учебен ден за всички ученици! :) Честито и на добър час!

 

В цялата страна се провеждат тържества по случай откриването на новата учебна година. Статистиката показва, че близо 756 000 ученици и 127 000 учители ще влязат в класните стаи днес. Първокласниците са 63 596 – почти толкова, колкото и в последните две години. В София обаче тази година ще има 700 първокласници повече от миналата. Причината е, че все повече млади семейства напускат провинцията и се местят в София, където има повече възможности за развитие.

 

Въпреки че днес е първият учебен ден, все още има училища, които са в ремонт. 17 ще затворят врати, поради липсата на ученици.

 

Безплатните учебници за учениците от основните училища са вече готови. Осигурено е целодневно обучение на децата до 4-и клас, по цял ден ще могат да прекарват и учениците до 8-и клас на средните училища.

 

Очаква се тази година да започне модернизиране на класните стаи – интерактивни дъски, таблети и wi-fi. Обмисля се и въвеждането на социален пакет за млади учители, защото в момента учителите до 29-годишна възраст са едва 3% от всички преподаватели.

 

Днес освен училищата, започват и някои университет. Премиерът Пламен Орешарски ще открие новата академична година в УНСС, официално начало на занятията ще бъде дадено и в Медицинска академия и НСА.

 

Тази учебна година ще има 5 ваканции и два неучебни дни – 21-и и 23-и май, когато ще се проведат държавните зрелостни изпити и изпитите след 7-и клас.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
shusha
преди 10 години

Аре успех на всички учащи се хора ;д


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия