Защо имаме нужда от приятели?

2013-08-27 16:45:00
Защо имаме нужда от приятели?
Снимка: Dreamstime

Приятелството – това е нещо, което в днешно време съществува при много малко хора. Колко от вас имат истински приятели? За колко от тях сте готови на всичко? Замислете се и ще осъзнаете, че голяма част от хората около вас са ви просто добри познати, с които с удоволствие прекарвате свободното си време. В това няма нищо лошо, но разликата между познат е приятел е огромна. Въпреки че в днешно време е трудно да се създадат истински приятелства, ние не бива да се отказваме.

 

Човекът е социално животно и има нужда от общуване с представителите на неговия вид. Има нужда от приятели. Съществуват 3 основополагащи, всеобщи потребности, които биват удовлетворявани чрез отношенията. Това са потребност от социална подкрепа, от помощ и от общи интереси.

 

 

Когато човек има нужда от помощ, той най-често я търси от своите роднини. До този извод са стигнали учените след редица проучвания. Възрастните хора са свикнали, че роднините са готови винаги да помогнат, за разлика от приятелите. Вторите са по-скоро предназначени, за да запълват свободното ни време и да си прекарвате добре с тях, отколкото да ни помагат, когато сме в беда.

 

При младите хора нещата седят по друг начин. От началото на тийнейджърските години до сключването на брак, младежите правят всичко възможно, за да помагат на приятелите си. С течение на времето обаче това се променя.

 

Има няколко вида приятели, от които е хубаво да бъдете заобиколени:

 

- приятели, които ви мотивират и ви помагат да постигнете мечтите си

- приятели, които може да потърсите по всяко време на денонощието

- приятели, които умеят да ви изслушват и ви дават съвети, само ако поискате

- приятели, които са успели в живота

 

Човек има нужда да общува с най-различни хора. Всъщност нашите приятели, събрани на едно място, образуват нашия характер. Затова и повечето от тях не си приличат по нищо и не успяват да намерят общ език. Започнете, че в днешно време да имаш верни приятели е нещо изключително трудно и когато намерите такива, направете всичко възможно да ги задържите до себе си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 10 години

Това е най-глупавият въпрос... Кой няма нужда от приятели, за бога! ТОва е едно от най-ценните и важни неща в живота на всеки човек...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия